Elke spanning ebt vanzelf weg

Michael Douglas had veertien jaar geleden 'the fuck of the century' met Sharon Stone in Paul Verhoevens thriller Basic Instinct. Dat je zo'n vrijpartij niet gemakkelijk kunt overtreffen, bewijst het vervolg Basic Instinct 2, ditmaal zonder Douglas maar wel met Stone. De actrice heeft nu een gezicht dat glanst als een gepoetste sportauto. Dit gepoets heeft al het bloed uit het vervolg laten verdwijnen. Wat overblijft is een bleke kopie van het origineel, waarin zelfs de ijspriem weer van stal is gehaald. Het enige verschil is dat de misdaadschrijfster nu een stijve Britse psychiater om haar vingers windt in plaats van een verhitte inspecteur. De sexy pakjes waarin Stone zich hijst worden allengs hilarischer, zodat elke spanning vanzelf wegebt. Het vervolg is dan ook een onvervalst staaltje exploitatie, dat wel vaker een opvanghuis is voor goede acteurs, zoals nu David Thewlis (Naked, The New World) en Charlotte Rampling (Sous le sable). Alleen wie nu wel eens wil weten of schrijfster veertien jaar eerder Johnny Boz vermoordde, zal toch echt naar Basic Instinct 2 moeten.

Basic Instinct 2. Regie: Michael Caton-Jones. Met: Sharon Stone, Charlotte Rampling. In: 64 bioscopen. ** Basic Instinct 2 Sharon Stone foto Independent Films Independent Films

Basic Instinct 2.

Regie: Michael Caton-Jones. Met: Sharon Stone, Charlotte Rampling. In: 64 bioscopen. **

    • Mariska Graveland