Elke dag een ander

Mijn huis is al dagen gehuld in een zoete wolk, maar verkocht is het nog niet. Ondanks mijn oudhollandse appeltaart met gezellig vlechtwerkje op maandag, mijn appelbollen op dinsdag en de tarte Tatin van gisteren. Wel tref ik na elke bezichtigingsronde een halflege schaal aan, temidden van een stralende krans kruimels.

Ik verdenk mijn makelaar van minstens de helft van de opgegeten helft. Volgens hem roept mijn gebak gemengde reacties op. Sommige kijkers worden vreselijk achterdochtig. Als ik de moeite neem om een appeltaart te bakken, zal ik wel iets te verbergen hebben. Maar de meeste aspirantkopers vinden het geweldig en prikken gezellig een gebaksvorkje mee, blind voor dat gevalletje waterschade en zonder acht te slaan op de scheur in de achtergevel. Wist je dat kaneel een hallucinerende werking heeft? Kijk, dat zijn van die verkooptrucs waar de meeste autohandelaren niet opkomen.

En zoveel moeite is het niet. Wel is het lastig kiezen welke ik vandaag eens zal maken. Een mens kan een jaar lang elke dag een andere appeltaart bakken (niet te hopen dat nodig is). Engelse apple pie wordt zonder bodem gebakken in een hoge taartvorm. Op een tamelijk zuur appelmengsel ligt een deksel van ongezoet deeg.

Amerikaanse pie is even hoog, maar in het bezit van een bodem. De appels zijn als het ware ingepakt in een dekentje van deeg. Duitse apfeltorte is meestal ook zo'n hoge taartdoos, hoewel ie soms open wordt gebakken. Voor de Oostenrijkse apfelstrudel worden stukjes appel, samen met rozijnen en noten in een dun deeglakentje gerold. Heerlijk met warme vanillesaus, vooral après het skiën. Scandinavische appeltaarten zijn vermomd als appelmoes, bedekt met een laagje broodkruimels dat is gemengd met kaneel en suiker. Een hemelsbreed verschil met de elegante appeltaarten uit Frankrijk. De tarte aux pommes bijvoorbeeld, bestaat uit een laagje dun korstdeeg met daarop heel dunne schijfjes appel en een laagje gelei. Deze appeltaart met geitenkaas is mijn eigen variatie daarop. De rinsheid van de geitenkaas is een mooie tegenhanger van de zoetigheid.

6 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid

250 g. zachte geitenkaas (chèvre) 3 friszure, stevige appels

4 el honing

2 eetlepels gedroogde roze peperkorrels

Verwarm de oven voor op 200 oC. Leg de bladerdeegplakjes naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze net iets overlappen en druk de naden goed aan zodat een grote taartbodem ontstaat. Verkruimel de geitenkaas erboven. Schil de appels niet maar snijd ze in dunne schijfjes. Meng ze in een kom met de honing en peperkorrels en leg ze dakpansgewijs, in een enkele laag op de taartbodem. Bak de taart in het midden van de oven in 20-25 minuten gaar. Ik ga hem mijn kijkers lauwwarm aanbieden, met een glas fruitige witte wijn uit de Loirestreek.

Morgen in koken etc. het appeltaartrecept van een lezer. Stuur jouw succesrecept op via www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil