Dwangarbeid in China onthuld

De Chinese politie bevrijdde begin deze week in de stad Yuncheng een groep van dertig arbeiders die, naar eigen zeggen, gevangen werden gehouden in een grote oven voor het drogen van bakstenen. De mannen, in leeftijd variërend van 15 tot 61 jaar en afkomstig van het platteland, moesten dwangarbeid verrichten en kregen alleen in zout water gekookte kool te eten. De eigenaar van de oven liet hen 24 uur per dag bewaken.

De Chinese arbeider die gevangen werd gehouden voor dwangarbeid na zijn vrijlating. Foto AP A Chinese migrant worker stands with others after being rescued from captivity in a brick kiln, in Yuncheng, in China's Shanxi province, Monday, March 27, 2006. Police freed more than 30 migrant laborers who said they were kept captive and forced to work up to 18 hours a day without pay and fed mostly cabbage boiled in salted water. The workers, ranging in age from 15 to 61 years, were locked inside the brickyard and kept under 24 hour surveillance, until they were rescued Monday. (AP Photo) ** CHINA OUT ** Associated Press

Mensonterende werkomstandigheden in China zijn niet ongebruikelijk. De organisatie China Labor Watch, die kantoor houdt in New York, stelt regelmatig wantoestanden aan de kaak. In een rapport over speelgoedfabrieken, die onder meer voor het Amerikaanse Wal-Mart produceren, schreef de onafhankelijke organisatie: 'In de fabrieken worden mensen gedwongen 15 tot 19 uur per dag te werken, zeven dagen per week. Bij hun eentonige werk lopen ze blaren, bloedende handen en huidkwalen op. Het loon ligt op 3 euro per dag.' (Foto AP)