Dinsdag opnieuw actiedag tegen omstreden Franse wet

In afwachting van een reactie van president Chirac op de massale protesten van de afgelopen weken hebben de Franse vakbonden en studentenbonden gisteren opgeroepen tot een nieuwe dag - komende dinsdag - van staking en demonstratie.

Vakbonden en de socialistische oppositieleider François Hollande (PS) hebben Chirac opnieuw gevraagd het parlement de mogelijkheid te geven om alsnog wijzigingen aan te brengen in de nieuwe wet op de gelijke kansen. Met name het daarin opgenomen arbeidscontract voor jongeren onder 26 jaar, het CPE, is sinds een maand aanleiding voor groeiende protesten. Deze week demonstreerden tussen de 1 en 3 miljoen mensen tegen het contract, een recordopkomst sinds tien jaar.

Mogelijk maakt Chirac al vanavond bekend of hij het CPE wil laten aanpassen of juist op korte termijn van toepassing verklaart. De regering is daarover verdeeld. Premier Dominique de Villepin wil niet buigen voor het protest. De nummer twee in de regering, minister van Binnenlandse Zaken en UMP-leider Nicolas Sarkozy, heeft voorgesteld de bekrachtiging van de wet met de maximale termijn van twee weken uit te stellen, en die tijd te gebruiken om een compromis te vinden.

Chirac staat voor deze beslissing na de vanmiddag verwachte uitspraak van de Conseil Constitutionnel. Dit hoge college van negen rechters moet op verzoek van de PS bepalen of het CPE in strijd is met de grondwet. Volgens de PS is dat zo, omdat het CPE een aantasting zou zijn van het gelijkheidsprincipe, en een aantasting van het internationale arbeidsrecht omdat een proeftijd van twee jaar niet redelijk zou zijn.

Vanmorgen gingen de acties van studenten en scholieren in het hele land door. In onder meer Marseille, Lille en Nantes blokkeerden zij snelwegen en treinstations. Minister van Onderwijs Gilles de Robien heeft gisteren opdracht gegeven een einde te maken aan de bezetting van ruim 300 scholen. Maar vanmorgen werden geen ingrepen door de politie gemeld.