De stof cortison helpt fobiepatiënten tegen angsten

Rotterdam. De stof cortison kan angsten verhelpen. Fobiepatiënten die cortison toegediend krijgen, een uur voordat ze worden blootgesteld aan datgene waar ze bang voor zijn (bijvoorbeeld een foto van een enorme spin, of presteren voor een groep mensen), worden minder angstig dan fobiepatiënten die een placebo krijgen. Dat schrijft een internationaal onderzoeksteam deze week in het Amerikaanse wetenschapsblad Proceedings of the National Academy of Sciences. Het lichaam zet cortison direct om in cortisol, een hormoon dat van nature vrijkomt bij angst. Nu blijkt dat deze stof de angst helpt te reduceren bij mensen met een spinnenfobie, zelfs nog twee dagen na de laatste keer dat ze cortison toegediend kregen. Volgens de onderzoekers bevordert cortisol dat gedachten aan de angstige stimuli minder goed worden onthouden - fobici hebben daar normaal gesproken een zeer goed geheugen voor. Wellicht kunnen de resultaten ook gebruikt worden bij het ontwikkelen van nieuwe, op cortison gebaseerde medicijnen tegen fobieën, te combineren met cognitieve gedragstherapie.