CinemAsia Filmfestival

De tweede editie van het CinemAsia Film Festival geeft een breed overzicht van recente films uit Aziatische landen. Het programma heeft een aantal thema's: Young & Dangerous, Asian Link, Queer & Asian en CinemAsia Junior!, met films voor kinderen tussen 8 en 12. Veel films op het festival gaan op de een of andere manier over seks: Virgin uit Indonesië, Green Chair uit Zuid-Korea en A.V. uit Hongkong. Het zijn aardige films, maar ze halen het niet bij twee andere: Dumplings van de Hongkong-Chinees Fruit Chan en Shanghai Dreams van de Chinees Wang Xiaoshuai.

Dumplings is dé film om over na te praten. Over het verhaal mag hier weinig worden verteld, maar hij is het best te omschrijven als een ethische horrorfilm over de obsessie met de eeuwig jeugd. Op de openingsavond (30 maart) spreekt Katja Schuurman na afloop van de film met hoofdrolspeelster Bai Ling.

Shanghai Dreams gaat over een gezin dat met revolutionair elan in de jaren zestig naar het Chinese platteland is getrokken om met werk in de fabrieken hun steentje bij te dragen aan de Culturele Revolutie. Als het werk gedaan is, willen ze terug naar de grote stad. Maar in 1983 wonen ze nog altijd in het dorp en zijn er geen tekenen dat ze spoedig naar Sjanghai terug mogen van de communistische regering. Dochter Qinghong wordt door haar vader streng in de gaten gehouden, want stel dat ze verliefd wordt op een jongen uit het dorp, dan wil ze nóóit meer terug.

In beheerste stijl, met veel doorkijkjes en diepte in de shots, schetst Xiaoshuai de personages. De camera draait langzaam om hen heen en legt elke stemming minutieus vast. Hij weet zelfs begrip te wekken voor de motieven van de strenge vader, die zijn dochter wel erg strikt opvoedt.

en eind jaren tachtig hevig te

CinemAsia Film Festival. 30 maart t/m 8 april. In: Filmmuseum Vondelpark, Amsterdam; Rialto, Amsterdam. Een selectie uit het programma draait van 30 maart t/m 19 april in zes filmhuizen. Informatie: www.cinemasia.nl