Celstraf voor Indiase abortusdokter

New Delhi. Een Indiase dokter en zijn medewerker zijn veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens het onthullen van het geslacht van een foetus en de instemming om die te aborteren. De radioloog werd gearresteerd nadat hij tegen een geheim agent zei dat ze zwanger was van een dochter, maar dat ”dat opgelost kon worden.” De dokter werd veroordeeld onder een wet uit 1994, die tests om het geslacht van een ongeboren kind te bepalen, verbiedt. Het doel van de wet is om abortus van vrouwelijke foetussen tegen te gaan. Vrouwen worden in India vaak gezien als een last omdat een hoge bruidsschat voor ze betaald voor moet worden. Om die reden zijn meisjes meestal de laatste van de familie die onderwijs of medische zorg krijgen. Hoewel de tests verboden zijn, is abortus is in India wel toegestaan. De wet wordt echter op brede schaal ontdoken in India, vooral door vrouwen uit de middenklasse.