CDA'ers monkelen via internet

Politici hebben Hyves ontdekt, een manier om via internet berichtjes naar je vrienden te sturen. De vriendschappelijke toon is bij het CDA echter ver te zoeken.

'Hai Bert', schrijft Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang (SP) in een 'krabbel' aan zijn collega Bert Bakker (D66). 'Bedankt voor jullie steun gisteren voor mijn motie om de topsalarissen bij bedrijven als Essent aan te pakken.'

Bakker (553 vrienden) en Irrgang (53 vrienden) zijn aangesloten op het vriendennetwerk Hyves. Ze kunnen elkaar via internet voor iedereen leesbare berichtjes sturen. Bakker, vorig jaar november de eerste landelijke politicus die Hyves ontdekte, gebruikt het voor contact met kiezers en collega's. Met name sinds PvdA-leider Wouter Bos het netwerk gebruikte in zijn campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart, is Hyves populair onder politici. Al haalt nog niemand het aantal vrienden van Bos (7.999). Minister Pechtolds fanclub, pechtoldfanclub.hyves.nl, heeft elf leden. De Hyve voor aanhangers van premier Balkenende, jp-onze-mp.hyves.nl, heeft er 23.

Veruit de meeste berichten die de politici sturen, zijn niet erg onthullend. Meestal doen ze verslag van hun werkzaamheden en persoonlijke leven. Interessanter zijn de gesprekken tussen CDA-medewerkers. Hun Hyves-krabbels onthullen een conflict in de partij. Aanleiding is een uitlating van voorzitter Ronald van Bruchem van jongerenorganisatie CDJA, kort na de voor het CDA slecht verlopen raadsverkiezingen.

In de Volkskrant was Van Bruchem kritisch over de partijtop, die hij vergeleek met 'die voorlichter van Saddam Hussein, tijdens de oorlog in Irak'. 'Die bleef ook maar volhouden dat het allemaal prima verliep, terwijl de raketten om zijn oren vlogen.'

Die uitspraak is verkeerd gevallen in het CDA. 'Wat een ontzettende eikel is dat toch', schrijft Martijn Vroom (medewerker van de Tweede-Kamerfractie, voorzitter van het CDA Theologenberaad en voorzitter van de raadsfractie in Schiedam), in een krabbel aan Marjolijn van der Stel, CDJA'er. 'Jammer dat 'ie pas in mei vervangen kan worden.'

Harmke Hulsman, communicatiemedewerker op het landelijke CDA-partijbureau, is het met Vroom eens: 'Ga zsm die Van Bruchem afzetten! Wat een idioot, dat zeg je toch niet tegen journalisten!' Vroom, tegen Marieke Mol (voormalig bestuurslid CDJA en actief in de afdeling Zuid-Holland): 'Hey. Ga jij je invloed nog aanwenden om die &*^&$%^$%^ Van Bruchem door een zijdeurtje af te laten gaan?'

Mol: 'Contacten aanwenden? Nou nee... Ik zeg: hoogstpersoonlijk!!!' Mooi, schrijft Vroom terug, 'ik begrijp nu pas dat jij jezelf aanbiedt als het redelijke alternatief naast De Kleuter.'

Dreigt er een opstandje van CDA'ers? Van Bruchem, zelf geen Hyver: 'Als er zo geagiteerd wordt gereageerd, heb ik kennelijk wel een snaar geraakt.' Hij vindt dat niet erg: 'Ik wilde een discussie op gang brengen over de koers van het CDA. Ik zie politiek zelf als een voetbalwedstrijd. Je kunt elkaar aanvallen, maar na afloop drink je weer een biertje.'

    • Guus Valk