Bush: Taylor in Den Haag berechten

De Verenigde Staten proberen het proces tegen Charles Taylor te verplaatsen naar Den Haag. Om veiligheidsredenen zien zij de krijgsheer en oud-president van Liberia liever in de gevangenis in Scheveningen dan in Sierra Leone, waar hij nu vastzit.

In een helikopter van de Verenigde Naties kwam Taylor gisteravond aan in de Sierra Leonese hoofdstad Freetown, waar hij onmiddellijk naar de gevangenis werd overgebracht waar negen andere verdachten van het oorlogstribunaal voor Sierra Leone vastzitten. Dat tribunaal van de Verenigde Naties had hem voor zeventien punten aangeklaagd, wegens zijn rol in de burgeroorlog (1989-2002). Taylor zou de rebellenbeweging RUF in Sierra Leone, berucht om de verminking van duizenden burgers en inzet van kindsoldaten, wapens geleverd hebben in ruil voor diamanten. De aanklacht is onlangs teruggebracht tot elf punten, volgens de hoofdaanklager om 'een meer toegespitst proces mogelijk te maken'.

De in 2003 naar Nigeria verbannen president was maandag zijn villa in de Zuid-Nigeriaanse plaats Calabar ontvlucht. Gisterochtend is hij aangehouden in de noordelijke deelstaat Borno, toen hij met zijn zoon, een assistent, een chauffeur en vijftig kilo aan dollars en euro's in een Landrover met diplomatieke nummerplaat probeerde de grens met Kameroen over te steken. Gistermiddag is Taylor met een Nigeriaans vliegtuig naar de Liberiaanse hoofdstad Monrovia gevlogen. De Liberiaanse president Johnson-Sirleaf had Nigeria om directe uitlevering aan Sierra Leone gevraagd, omdat zij Taylor niet op Liberiaanse bodem wilde. Aanhangers van Taylor bekleden hoge politieke posten in Liberia.

De Verenigde Staten hebben een belang in een berechting van Taylor wegens onder andere zijn banden met het islamitische terreurnetwerk Al-Qaeda. Taylor zou met Al-Qaeda in diamanten gehandeld hebben en Al-Qaeda-leden onderdak geboden hebben.

De Amerikaanse president Bush zei gisteren dat 'er een proces gaande is om Charles Taylor in Nederland te laten berechten'. Daarvoor is een resolutie van de VN-Veiligheidsraad nodig. Volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur Bolton is 'de jurisdictie van het hof niet gebonden aan een specifieke plaats'.

De gevangenis in Scheveningen is in gebruik van het Joegoslavië-tribunaal en sinds kort ook het Internationale Strafhof. In het verleden zijn er uit veiligheidsoverwegingen ook verdachten van het Rwanda-tribunaal ondergebracht. De VS erkennen het Internationale Strafhof niet.