Bontgestresste vriendin

Mijn beste vriendin wil een nieuwe jas. Een chique, dure, bijna onbetaalbare jas. Haute couture.

Nu ben ik alles behalve vies van buitenproportioneel shoppen. Ik meen zelfs dat lekker duur doen, ondanks het feit dat ik blut ben, een eigenschap is van mijn sterrenbeeld, vissen. Maar nu gaat haar winkelgedrag zelfs mij te ver. Mijn beste vriendin wil namelijk een bontjas.

Ik moet eerlijk toegeven dat bij het zien van desbetreffende jas ook ik begon te watertanden. Terwijl ik het stofje door mijn vingers liet glijden, kreeg ik kippenvel en wilde ik niets liever dan hem proberen.

Zo gezegd, zo gedaan. De jas viel prachtig om mijn lichaam. Hij accentueerde bovendien mijn middel, waardoor ik een stuk slanker leek dan mijn maatje 40. Het zag ernaar uit dat ik niets anders kon doen dan het prijskaartje omdraaien en hopen dat hij niet al te belachelijk duur zou zijn. Terwijl ik de ogen van de winkeleigenaar in mijn rug voelde priemen, bekeek ik het bedrag. De jas kostte zo'n vijfduizend euro. Met een wat ongelukkige glimlach overhandigde ik de jas weer aan de winkeleigenaar en zorgde ik dat ik de winkel zo snel mogelijk kon verlaten. Bij het verlaten van de winkel besloot ik ook meteen de jas uit mijn hoofd te zetten. Niet alleen was hij te duur, maar bij nader inzien ook ethisch onverantwoord.

Mijn beste vriendin kan tegenwoordig over niets anders praten. Ze zegt dat bont dragen net zo erg is als vlees eten of leer dragen. Het verschil tussen gefokte dieren en dieren uit de vrije natuur valt volledig weg. Een mooi bontje verkregen van een dier dat met uitsterven is bedreigd, lijkt mij een stuk erger dan een biefstuk uit de slagerij.

Aangezien mijn vriendin niet naar het nieuws kijkt en de krant niet leest, ga ik er maar van uit dat ze de hele kwestie rondom de zadelrobbenjacht in Canada niet heeft meegekregen. Had ze dat wel, dan was ze waarschijnlijk pardoes veganist geworden.

Hasna El Maroudi

Student modevorming aan de kunstacademie Willem de Kooning in Rotterdam. Begon als redacteur/columnist bij Spunk, het on-line jongeren-magazine.

    • Hasna el Maroudi