Bij bezoek gebedsruimte pas je je (kleding) aan 1

Met verbazing las ik het interview met predikant M. Kempeneers. Hij stelt, zo begrijp ik de strekking van het artikel, dat de schoenen uitdoen alvorens een moskee te betreden onverenigbaar is met zijn geloof omdat het gezien kan worden ”als een eerbetoon aan de islam” en men zich daarmee feitelijk aan de islam onderwerpt. Wat jammer dat hij om die reden(en) enkele honderden leerlingen van een reformatorische scholengemeenschap, die een lessencyclus over de islam volgen, heeft afgeraden om de plaatselijke moskee te bezoeken. Als men een (willekeurige) kathedraal of kerk bezoekt in bijvoorbeeld Rome, bestaat voor vrouwen en mannen ook vaak een kledingvoorschrift: geen hemdjes en/of korte broeken. Om die reden wordt (vrouwelijke) toeristen aangeraden om een omslagdoek bij de hand te houden en die om te doen zodra men de kerk wil betreden. Dat doe ik dan ook uit respect voor deze katholieke traditie.

Als men een synagoge bezoekt in bijvoorbeeld Praag, krijgen de mannen een kartonnen keppeltje uitgereikt voordat zij de synagoge betreden omdat de joodse traditie dit voorschrijft. Mijn partner doet dat dan ook uit respect voor deze joodse traditie.

En als men een (willekeurige) moskee bezoekt in bijvoorbeeld Driebergen, dan wordt aan de bezoekers gevraagd om hun schoenen uit te doen. Dat doe ik dan ook. Mijn protestantse geloof staat los van het respect voor andere uitingen van geloofstraditie of -opvattingen.

    • Mr. Renate A. Doz Driebergen