Bestuur Marbella de cel in

Het gemeentebestuur van Marbella is praktisch uitgeschakeld sinds bij een grote politieactie gisteren de belangrijkste bestuurders zijn opgepakt.

In een groots opgezet onderzoek naar corruptie, witwassen van zwart geld en bouwfraude werden twintig arrestaties verricht. Onder hen de burgemeester en voormalige volkszangeres Marisol Yaguë, de locoburgemeester, de gemeenteadviseur voor onroerend goed, de gemeentesecretaris en twee wethouders.

De arrestaties zijn ondermeer verricht wegens de bouw van circa dertigduizend illegale gebouwen in de afgelopen jaren. Al jarenlang tracht de Andalusische regioregering tevergeefs een einde te maken aan deze praktijk, die vooral onder de in 2004 overleden burgemeester Jesús Gil een grote vlucht nam. Gil, die zijn ambt combineerde met dat van bouwondernemer en voorzitter van de voetbalclub Atlético Madrid, liet de stad volbouwen tegen de bestaande verordeningen in. Bovendien werd hij beschuldigd van het plunderen van de gemeentekas.

De huidige adviseur voor onroerend goed, Juan Antonio Roca, geldt als de spil in het huidige schandaal. Roca was al in de periode Gil de belangrijkste functionaris in bouwzaken. De andere arrestanten komen eveneens uit de vroegere kringen rond Gil, of zijn politici die uit de gevestigde partijen zijn getreden.

De Andalusische oppositie heeft inmiddels de ontbinding van alle gemeentelijke organen van Marbella geëist. De socialistische regiopresident Manuel Chaves, die al jaren tevergeefs tracht Marbella bestuurlijk in het gareel te krijgen, heeft de operatie van justitie gisteren ondersteund. 'Het is noodzakelijk dat in Marbella de wet regeert', aldus Chaves. Met de lokale verkiezingen die binnen veertien maanden plaatsvinden, is het niet waarschijnlijk dat er vervroegde verkiezingen zullen plaatsvinden.

Onder het bewind van Gil, die in 1991 burgemeester werd, groeide Marbella uit tot een badplaats waar filmsterren en oliesjeiks villa's bouwden. Door de corruptie werd de stad tevens het middelpunt van maffia- en drugsbendes. De politie vergrendelde gisteren zeventien gebouwen, waaronder het gemeentehuis. In totaal werd beslag gelegd op meer dan duizend bankrekeningen, luxe-auto's en kunstwerken.