BELGIË

Tulpen uit Antwerpen Antwerpen gaat er prat op de tulp al in 1562 te hebben ontdekt – 30 jaar eerder dan de noordelijker (nu Nederlandse) streken. De koopman die de bollen tussen zijn stoffen uit Turkije aantrof, at er eerst een paar op (met uitjes, olie en azijn), plantte de rest in zijn tuin en enkele maanden later kon de bloem haar opmars beginnen. Deze lente wordt in Antwerpen het meer ‘poëtische’ gebruik van Lala of de tulp in de zuidelijke Nederlanden belicht: in drukwerk (Plantin-Moretus, Stadsbibliotheek, Letterenhuis), toegepaste kunsten (Rubenshuis), op schilderijen (diverse musea) en in parken en tuinen. De herkomst komt aan bod in o.a. het Etnografisch Museum (Turkse kleding & aardewerk) en Zilvercentrum Sterckshof (film). Een wandelgids (€9,95 bij VVV en musea) geeft drie dagen gratis toegang tot de deelnemende musea.

1 april-31 mei. Inl 0032 32060937 & www.dewereldinantwerpen.be

2006 Beaufort Van Knokke tot De Panne is de hele Belgische kust tot 1 oktober een openluchtmuseum voor beeldende kunst. Na 2003 Beaufort wordt de formule nu nog grootser herhaald. Ruim 30 internationale (top)kunstenaars vervaardigden een of meer sculpturen. Een metershoge zwangere spin van Louise Bourgeois waakt dreigend over het graf van James Ensor in Mariakerke. Negen levensgrote houten olifanten van Andries Botha bevolken het strand in De Panne. In de Koksijdse abdij Ter Duinen liggen 33 terracotta ´Dormienti’ van Mimmo Palladino verstild te liggen. Het Provinciaal Museum voor Moderne Kust in Oostende stelt op Beaufort Inside ander werk van de deelnemende beeldhouwers tentoon. Beaufort 2006 in Belgische kustgemeentes (1 april-1 okt, dag) en PMMK, Romestraat, Oostende (t/m 31 aug di t/m zo 10-17u). Inl 0032 70225006 en www.2006beaufort.be

En verder Het verlangen naar schoonheid. Wiener Werkstätte en het Stoclethuis, t/m 28 mei, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel 0032 25078444, www.bozar.be.