Bauer subtiel met Metropole Orkest

Alles in het achtjarig bestaan van het Amsterdamse popduo Bauer wees erop dat dit tot de mogelijkheden behoorde. Berend Dubbe en Sonja van Hamel moesten hun muziek nog eens brengen met een voltallig orkest, in de sfeer van de obscure filmmuziek en de psychedelische easy listening die hen na aan het hart liggen. Hun cd's waren nooit ver verwijderd van zwoele sixties-lounge of de orkestrale Beach Boys van het onvoltooide SmiLE-album. Het festival Cross-links stelt Bauer in staat om het nu eens echt ambitieus aan te pakken, met het Metropole Orkest en leden van het Nederlands Kamerkoor.

Een jaar deden Dubbe en Van Hamel over de compositie en samenstelling van The Bauer Melody of 2006, een suite in zestien delen die bestaat uit oude en nieuwe liedjes, instrumentale tussenstukken en hier en daar een sample of een synthesizer. In drie kwartier verrichtte het duo een waar huzarenstuk. Hun liedjes zijn bedoeld om zachtjes te behagen, maar ze hebben beslist geen makkelijke melodieën. Met orkest werden de lieve deuntjes opeens serieuze en soms zware muziekstukken. Als zangers kennen ze hun beperkingen en maakten ze er onder zenuwslopende omstandigheden het beste van tussen jubelende trompetten en daverende orkestuitbarstingen.

De spanning bleef erin met een instrumentaal intermezzo dat geknipt zou zijn geweest voor een spannende achtervolgingsscène uit een Italiaanse sixties-politiefilm. Een prominente banjo in Don't think about it too much vormde een fraaie knipoog naar de Beach Boys, zo'n aards element tussen hemelbestormende violen en geëxalteerde zangers met een deftige uitspraak van het Engels (Bauer wou per se geen 'gewone' popvocalisten). Gemakkelijk maakten ze zich er niet van af, want waar een uitbundig meezingkoor à la Hey Jude had kunnen klinken, hielden ze het klein met beheerste finale in mineur. Zo subtiel wordt Nederlandse popmuziek zelden geschreven; zo groots wordt het zelden uitgevoerd. Vanavond in Utrecht wordt The Bauer Melody of 2006 opgenomen voor cd-uitgave.

Concert: The Bauer Melody of 2006. Met Metropole Orkest o.l.v. Vince Mendoza en leden van het Nederlands Kamerkoor. Gehoord: 29/3 MC Philips, Eindhoven. Herh.: 30/4 Vredenburg, Utrecht, 1/4 Muziekcentrum, Enschede.
    • Jan Vollaard