Apple daagt Apple voor de rechter

In Londen is gisteren de rechtszaak begonnen tussen de Amerikaanse computerfabrikant Apple en het voormalige platenlabel van de Beatles, Apple Corps. Volgens de laatste schendt Apple met de internetmuziekwinkel iTunes Music Store de afspraak dat het zich niet zou bezighouden met muziekverkoop. Apple Corps, eigendom van Paul McCartney, Ringo Starr en de weduwen van John Lennon en George Harrison, eist een schadevergoeding. Ook moet Apple zijn handelsmerk de appel opgeven. Het Beatles-label maakte gebruik van een groenkleurige Granny Smith-appel.

Apple daagt Apple voor de rechter

De discussie tussen de twee Apples speelt al jaren. Toen Apple succes begon te krijgen met personal computers besloot Apple Corps het bedrijf voor de rechter te dagen. In 1991 kwam het tot een akkoord. Apple Corps kreeg een vergoeding van 26,5 miljoen dollar (ruim 22 miljoen euro) en de partijen spraken af dat Apple zich zou beperken tot computers, telecommunicatie en dataverwerking. Inmiddels heeft Apple de iPod en de internetmuziekwinkel iTunes Music Store geïntroduceerd. Apple zegt het akkoord niet te schenden, omdat het alleen digitale muziekbestanden verspreidt en geen cd's en cassettebandjes, zoals in het akkoord was vastgelegd.