Apple betwist recht Apple op het appel-logo

De twee nog levende Beatles, Paul McCartney en Ringo Starr, eisen voor de Britse Hoge Raad dat computerbedrijf Apple ophoudt met het gebruik van het appel-logo op de on line muziekwinkel iTunes.

Dit is de derde keer dat de Beatles en Apple elkaar voor de rechter treffen. In 1981 sleepte de platenmaatschappij van de Beatles, Apple Corps, het toen net vier jaar oude computerbedrijf Apple voor de rechter. Oprichter Steve Jobs, die zei de naam te hebben gekozen als hommage aan de Beatles, heeft een onbekend gebleven bedrag betaald en beloofd het logo alleen voor computerproducten te gebruiken. Het Beatles-logo is een groene appel, heel en doorgesneden. Het logo van Jobs Apple is een een platte appel met een hap eruit.

In 1991 volgde een tweede proces. Beide partijen bereikten toen een overeenkomst waarin nadrukkelijk stond dat Apple het logo niet mocht gebruiken voor de verkoop van muziek.

Volgens advocaat Vos van Apple Corps heeft het computerbedrijf in 2003 één miljoen dollar geboden voor de rechten op de naam van de platenmaatschappij. Het aanbod werd afgeslagen.

Dit is het eerste proces tussen twee bedrijven sinds het mogelijk werd om muziek te kopen via het internet. Van de verkoop van muziek gaat tegenwoordig ruim zes procent via internet.

Apple verweert zich tegen de beschuldiging van de platenmaatschappij met de opmerking dat het logo alleen wordt gebruikt voor de software van de on line muziekwinkel iTunes. Volgens het bedrijf staat de overeenkomst uit 1991 het bedrijf toe om 'on line data transfers' te verkopen.

Tijdens het proces schalde de discohit Le Freak uit de jaren zeventig door de deftige rechtszaal, toen advocaat Vos van Apple Corps het downloaden vanaf iTunes voor de rechter demonstreerde. Hij speelde ook een tv-reclame voor iTunes af waarop de Britse band Coldplay het nummer Speed of Sound speelt.

Het proces zal naar verwachting zes dagen duren.

De Beatles zelf hebben hun muziek ook nooit beschikbaar gesteld voor verkoop via het web, noch bij iTunes noch bij andere digitale muziekverkoopkanalen.

Eerder deze maand bleek dat Frankrijk een wet overweegt die Apple verplicht de mp3-speler iPod open te stellen voor muziek van andere on line winkels.