Ambities van Ahold lagen veel te hoog

Albert Heijn is het enige onderdeel van Ahold dat aan de omzetdoelstelling voldoet.

Topman Anders Moberg is voorlopig niet van plan zijn ambities bij te stellen.

Bestuursvoorzitter Anders Moberg van Ahold gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers. Foto Reuters Anders Moberg, president and chief executive officer of Ahold, speaks at the presentation of the company's 2005 annual results at its headquarters in Amsterdam March 29, 2006. Dutch retailer Ahold cut its 2006 forecasts for its retail operations on Wednesday due to tougher than expected competition and cost pressures and said it would review underperforming assets. REUTERS/Toussaint Kluiters REUTERS

Supermarktonderneming Ahold haalt voorlopig niet haar drie belangrijkste doelstellingen. Bestuursvoorzitter A. Moberg presenteerde bij zijn aantreden, kort na het boekhoudschandaal van 2003. De beoogde 5 procent omzetgroei, 5 procent winstmarge en 14 procent rendement worden dit jaar niet gehaald. Dat heeft het moederbedrijf van Albert Heijn gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers gezegd.

Moberg trekt zijn groeidoelen voor de supermarkten niet in, maar wist ook niet wanneer hij die normen wel haalt. Beleggers op de Amsterdamse beurs schrokken. Het aandeel Ahold was gisteren de grootste daler van de AEX-index. De koers zakte 5 procent naar 6,68 euro.

Moberg zei dat hij niet heeft overwogen op te stappen. Vooral de resultaten bij de Amerikaanse en Midden-Europese supermarkten vielen tegen. Albert Heijn was het enige onderdeel waar het afgelopen jaar de omzet met de gewenste 5 procent groeide, mede als gevolg van de prijzenoorlog.

De omzet van de twee Amerikaanse supermarktketens van Ahold bleef vorig jaar steken op hetzelfde niveau als in 2004. Moberg neemt maatregelen in de Verenigde Staten. Deze week begint een moderniseringsprogramma bij de grootste supermarktketen van Ahold, Stop & Shop. Deze supers verlagen hun prijzen en gaan meer huismerkproducten verkopen. 'We kunnen in de VS veel leren van Albert Heijn', aldus Moberg. De baas van Stop & Shop gaat vervroegd met pensioen.

Verder snijdt Ahold in het management op het hoofdkantoor in Amsterdam. 'Die moeten en zullen worden verminderd', aldus de nieuwe financieel bestuurder J. Rishton. Het concern overweegt opnieuw bedrijfsonderdelen te verkopen.

Bestuurder P. Wakkie wilde niets kwijt over het proces wegens boekhoudfraude dat nu dient voor de rechtbank in Amsterdam. Ahold bereikte vorig jaar een akkoord met beleggers, aan wie 945 miljoen euro in het vooruitzicht is gesteld.

Vooral door deze kosten daalde het bedrijfsresultaat van Ahold vorig jaar met 73 procent naar 248 miljoen euro. De winst nam 85 procent af tot 133 miljoen euro. De omzet bleef op 44,5 miljard euro.

Dossier en weblog over Ahold op www.nrc.nl/economie

    • Frits Baltesen