Actuele grappen van Verveer

'Het is gewoon de schuld van God', zegt Roué Verveer over de angstige sfeer die tegenwoordig in dit land heerst. 'Tweeduizend jaar geleden voor het laatst iets van je laten horen, en dan verwachten dat wij het nog steeds goed doen.' En zo schept hij de ontspannen sfeer die zijn optreden kenmerkt - niet bang om alle geloven met één opmerking te relativeren en goedlachs af te doen als een kwestie van gebrek aan nuttige wenken van boven.

Twee jaar geleden speelde de uit Suriname afkomstige Roué Verveer zijn eerste solo, als een stand-up comedian die veel vrolijkheid verwekte met gewiekste wendingen en gave grappen. Nu zet hij die lijn voort, met een tweede programma waarin hij aan scherpte heeft gewonnen. Raak schetst Verveer de huidige sfeer op Schiphol, waar de passsagiers elkaar niet meer vertrouwen, de waarschuwingen voor een lichte terreurdreiging en de omgang met allochtonen: 'Ik heb niks tegen Marokkanen. Mijn beste vriend, die praat wel 's met ze.'

Eén van zijn belangrijkste kwaliteiten is zijn levendige fantasie. Hij kan verzinnen hoe Al-Qaeda zo'n lichte terreurdreiging creëert, hoe in de hemel de administratie in zijn werk gaat en wat de beste smoezen zijn om van een ander soort terreur - de telefonische verkopers - af te komen.

Verveer vuurt zijn grappen ogenschijnlijk uit de losse pols af, alsof hij ze ter plekke verzint. Alert en betrokken reageert hij op wat er in de buitenwereld gaande is. En ook actueel, al was het maar door vast te stellen dat een negerzoen heel wat meer indruk maakt dan een zoen zonder meer.

Voorstelling: m.a.w. (met andere woorden), door Roué Verveer. Gezien: 23/3 in De Griffioen, Amstelveen. Tournee t/m 8/6. Inl. 020-6260350, www.grunfeld.nl
    • Henk van Gelder