7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

Beluga

Plein 1992 12, Maastricht Telefoon (043) 321 33 64, gem. prijs 3-gangen à la carte 60,00 euro zakelijk

Sterrenkok Hans van Wolde weet hoe het moet. Zeer deskundig, professioneel en toch blijft hij ontspannen met een flinke dosis humor. De bediening is Maastrichts informeel, maar ondertussen akelig perfect. Ter tafel komen delicate, creatieve smaakexplosies; vanaf de amuses met champagne tot de koffie met snoepjes. En dat allemaal in een imponerend en minimalistisch interieur, dat esthetisch helemaal af is. Heel apart is de beamer, die je tijdens het diner een blik in de keuken gunt. Een eethemel op aarde en op en top gastronomie.

uitstekend | Super eten en geweldige bediening in een fantastische ambiance. (21-02-2006 H.W. te Winkel)

uitstekend | Beluga biedt een ongekende smaaksensatie. Wat een avond. Hoewel de sommelier binnensmonds praatte, zijn verhaal enigszins afraffelde en in één van de flessen wijn veel droesem zat, zie ik dat als kleine imperfecties die niet konden verhinderen dat ik een groots avontuur heb beleefd. Klasse.

(06-02-2006, M.H. te Amsterdam)

2 SOCIOLOGIE

Lof der Zachtheid: Democratie in de Geest van Erasmus

Rotterdam: Arminius, podium voor kunst, cultuur en debat, Museumpark 3. Aanvang: 20.00. Toegang gratis. Inl: www.huisvanerasmus.nl

Leidraad voor dit debat is het essay van socioloog en publicist Dick Pels Zachte krachten verenigt u. Vanavond verdedigt Pels zijn stelling dat onze maatschappelijke problemen effectiever kunnen worden aangepakt met een zogenaamde 'zachte aanpak' dan met de verharding die onze samenleving de afgelopen jaren kenmerkte. Onder de deelnemers: Dick Pels, Ruud Lubbers en Ivo Opstelten. Onder leiding van Bert van Meggelen, directeur Maatwerk.

3 INDONESIA

Indonesia & Eten

Amsterdam: Dam. Aanvang 20.00. Lezing: dr. Hedi Hinzler. Inl: 020-6386909 & www.nieuwekerk.nl

Dr. Hedi Hinzler, verbonden aan de Universiteit Leiden, maakte een reconstructie van de Oud-Javaanse keuken op basis van beeldhouwwerken, archeologische vondsten, tempelreliëfs en inscripties. Wat at men in een tijd zonder mie, sambal en ketjap en welke conserveringstechnieken werden toegepast? Uit de door Hinzler geraadpleegde manuscripten zoals kronieken uit de 14de tot en met de 16de eeuw blijkt dat hertenvlees vaak op het menu stond in de voorname kringen, maar vleermuizen worden ook genoemd.

4 MUZIEKTHEATER

Het hof van Haile

Haarlem: Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Aanvang: 20.30. Inl/kaarten: www.toneelschuur.nl & 023-5173910.

Orkater maakt muziektheater over Haile Selassie (1892-1975), de voormalige keizer van Ethiopië, gespeeld door Pierre Bokma. Een Noorse journaliste (Ricky Koole) komt hem interviewen, maar wordt al snel ingekapseld door de sprookjesachtige hofhouding. Als een noordelijk ijskastje ontdooit ze voor de zuidelijke mystiek. Keizer Haile Selassie volgt zijn eigen geheime doel: het redden van de dynastie.

5 INTERIEURKUNST

Frank Lloyd Wright

Hilversum: Museum Hilversum. Lezing: Timo de Rijk. Tijd: 20.00, open: 19.00u. Res: 035-6292826 & www.museumhilversum.nl

De Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright had niet alleen een grote invloed op de architectuur, maar ook op de vormgeving van het interieur; bij stromingen als De Stijl en Art Deco. In Nederland hielden de architecten De Bazel, Berlage, Dudok, Wils en Wouda zich intensief met het interieur bezig. Zij ontwierpen zelf of gingen samenwerken met meubelfabrikanten als Gispen.

6 MASSAMEDIA

Internetcultuur in China

Rotterdam: V2, Eendrachtstraat 10/12. Aanvang: 19.00. Entree: 2,50 euro. Inl: 010-2067272 & www.v2.nl. Het debat is ook online te volgen via: www.v2.nl/live

Discussieavond over de internetcultuur in China met als titel 'TangentLeap: Nieuwe politiek en opkomende mediaculturen in China' . Meer dan 100 miljoen Chinezen maken inmiddels gebruik van chatboxen, email, online computergames, weblogs, podcasts en andere internettoepassingen. In hoeverre wijkt deze nieuwe internetcultuur af van de door de staat gecontroleerde Chinese massamedia? Sprekers: Isaac Mao, Zhang Ga, Karsten Giese en Guobin Yang.

7 FILM

Romance & Cigarettes

Regie: John Turturro. Met o.a.: James Gandolfini, Susan Sarandon, Kate Winslet. In: 9 bioscopen.

Meer heb je voor een film niet nodig: romantiek en sigaretten. En liedjes, heel veel liedjes. Het verhaal wordt in gang gezet als Kitty (Susan Sarandon) een pornografisch getint rijmpje in de broekzak van echtgenoot Nick (James Gandolfini) vindt. Binnen de kortste keren is de hele buurt medeplichtig aan haar wraakacties. De minnares van Nick is de gloeiendhete Tula, onnavolgbaar gespeeld door Kate Winslet in vlammend rood.

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens