7 redenen om thuis te blijven

1 bladeren

Martijn Engelbregt:'Dit is Nederland', de Dienstcatalogus

Uitgeverij Valiz, 224 blz., 9,99 euro. www.egbg.nl en www.valiz.nl

Het is het leukst met zijn drieën

Bij sommige boeken heb je al bladerend het gevoel dat je een oud, geheim doosje terugvindt, een doosje waarin je als kind je lievelingsspulletjes bewaarde. Dat doosje berg je al gauw weer goed op, maar een vergelijkbaar boek kun je naast je bed leggen om er af en toe nog eens in te bladeren. Martijn Engelbregt kreeg in 2002 de opdracht voor een kunstwerk voor de Tweede Kamer. Met 1 eurocent per inwoner (160.000 euro) ging de kunstenaar aan de slag. Hij richtte 'de Dienst' op, dat een 'onderzoeksorgaan voor kunsttoepassingen voor het Logement van de Tweede Kamer' moest worden. Doel: onderzoeken of kunst en democratie te combineren vallen. In Dit is Nederland, de Dienstcatalogus heeft Engelbregt 552 reacties ('kunstvoorstellen') van Nederlanders verzameld. Het is een fascinerende collectie bizarre en soms briljante ideeën. In totaal reageerden er 74.638 Nederlanders. Zij vulden bovendien een vragenlijst in, waardoor we nu weten dat 39 procent van de Nederlanders vaak met de mond vol tanden staat, dat we vooral 'dus' zeggen als we niet weten wat we willen zeggen, en nog veel meer interessante gegevens, gegoten in inzichtelijke infographics. Wist je bijvoorbeeld dat 96 procent van de Nederlanders 'ja en nee' antwoordde op de vraag: 'Heeft u wel eens een dubbel gevoel?' (WW)

2 serie

Spoorloos verdwenen

Ned.2, 21.30-22.25u.

Een gespecialiseerd rechercheteam houdt zich bezig met vermissingen. Iedere aflevering begint met de aangifte van een vermissing, die het team vervolgens moet oplossen. Steeds vraagt het team zich af of er een misdrijf in het spel is, of dat de vermiste misschien is verongelukt of uit vrije wil is verdwenen. In de uitzending van vandaag verdwijnt een huisarts spoorloos. Zijn ex-vrouw schakelt het team in. Iedere minuut telt.

3 snelkoken

Ready, steady, cook

BBC2, 17.30-18.15u.

Dit kookprogramma met de goedlachse Britse Ainsley Harriott is een feest om naar te kijken. In twintig minuten moeten twee teams, elk bestaande uit een chef en een amateur-kok, een maaltijd zien te bereiden. Harriott helpt ze een handje, maar loopt ook vaak in de weg in een poging de gasten te interviewen. Het publiek bepaalt of 'team paprika' of 'team tomaat' wint, maar de lol van het koken is het belangrijkst.

4 documentaire

Zembla: Google geheimen

Ned.3, 20.20-21.05u.

Iedereen kent Google, de populairste zoekmachine ter wereld. Maar wat weet Google eigenlijk over ons? Er woedt een oorlog van manipulatie en misleiding om zo hoog mogelijk te eindigen in de zoekresultaten van het programma. Officieel wordt de positie op de lijst bepaald door het aantal websites dat een link heeft naar een pagina, maar daar valt mee te sjoemelen. Docu over de macht van een zoekmachine en de gevaren daarvan.

5 dvd (lachen)

Daar Vliegende Panters 2

Via www.vara.nl voor 22,95 euro

De Vaders (brillen, rode windjacks) uit de nieuwbouwwijk zitten met hun vrouwen (brillen, rode windjacks) een weekend in een huisje in een bungalowpark. Lekker gezellig. Als ze zich 's avonds vervelen, stelt een van de drie voor om Truth or dare te spelen. Dat had hij beter niet kunnen doen: de vrouwen nemen geen genoegen met een leugen, maar willen de waarheid ook niet horen. Pijnlijk, maar herkenbaar, dat zijn de sketches van De Vliegende Panters uit het tweede seizoen van hun televieprogramma. Op de dvd staan alle negen afleveringen en ook extra's als bloopers en gewiste scènes. Met behalve de Vaders alle hitfiguren uit Daar Vliegende Panters als Roeland de Kasplant, die al jaren in coma ligt en de backpackers Uli, Knut en Sven die Thailand onveilig maken. Ook staan er videoclips op de dvd, onder andere van de kassameisjes en van de stoere nederhopformatie V.M.B.O. (JL)

6 ding

Linkervoet op geel

www.bestthings.nl 39,95 euro

Geen tijd om te sporten? Kan je seksleven wel een oppepper gebruiken? Dit vrolijk gestippelde dekbedovertrek is dé oplossing. Wring je samen met je geliefde gewoon elke avond voor het slapengaan even in allerlei bochten tijdens het spelen van een spelletje Twister. Het enige wat je nodig hebt is een groot bed. Eén nadeel: je moet ten minste met z'n tweeën zijn, want gooien met een dobbelsteen terwijl je linkervoet op geel staat en je linkerhand ook, is best lastig. Voor mensen die van triootjes houden biedt het dekbedovertrek nog veel meer plezier: dan pas kun je echt in de knoop raken. Met een potje Twister gebruik je spieren waarvan je niet wist dat je ze had. Het spel is ook leuk voor mensen die hun dagelijkse yoga-oefeningen spuugzat zijn. Twister is namelijk minstens zo ontspannend. En als er één spiergroep is die je veel gebruikt, dan zijn het je lachspieren. (BP)

7 podcast

Podcasts op een rijtje

www.gespod.nl

Nu alle muziek ter wereld op je mp3-speler staat, is het tijd voor een nieuw genre. Steeds meer radioprogramma's, columnisten en bloggers maken podcasts: zelf opgenomen filmpjes of geluidsbestanden die op internet integraal te beluisteren zijn. Op gespod.nl staat een aantal fragmenten verzameld. Stevig bovenaan in de top-40 prijkt hoop in bange blogdagen Wim de Bie, die weer terug is bij zijn rare typetjes. Violet Blue's pod-column over erotiek is ook gewild, hoewel haar onbenullige gebabbel minder pikant is dan verwacht. Ze geeft een lezing over orale seks, maar weidt vooral uit over de PH-waardes van lichaamssappen. Dan maar iets echt leerzaams: 'It's the Spanish phrase of the day!' roept een enthousiaste docent uit de luidspreker. 'Misschien vind je dit interessant?' zegt hij een paar keer. Pas laat wordt duidelijk dat dit de vertaling is van de bewuste Spaanse zin. (OvD)

    • Ward Wijndelts
    • Janna Laeven
    • Brenda Peeters