www.nrc.nl

Weblog Ahold Jan van de Poel, verslaggevingsexpert, stond op de negende zittingsdag in het Ahold-strafproces als getuige-deskundige centraal.

Weblog Ahold

Daarbij kwam zijn rapport over het boekhoudschandaal uitvoerig aan de orde. Leverde de mening van de hoogleraar over consolidatie en over control-en side letters veel nieuws op in vergelijking met de conclusies uit zijn rapport?. “Nee, eerlijk gezegd niet“, vonden Joost Oranje en Jeroen Wester, die vanuit de rechtszaal een blog over het Ahold-proces bijhouden.

“De verdediging van Cees van der Hoeven kwam vandaag nog met een vers gemaakt Amerikaans rapport over de zeggenschap. Maar wie dacht dat er een keiharde opinie ter tafel kwam die bijvoorbeeld zou stellen dat consolidatie door Ahold onder Amerikaanse boekhoudregels (“US GAAP') geen enkel probleem was, kwam bedrogen uit. Van de Poel kon het even inkijken en zag er weinig meer in dan een overzicht van de regelgeving.“

SMS-geheim. Weblog Hebben besteedt aandacht aan de nieuwste gadgets. Dit keer aan de Deleted Text Message Reader: “Dit apparaat, uitgevoerd als USB-stick, ontrafelt de laatste tien tot twintig sms'jes van een simcard - zelfs al zijn de boodschappen op de telefoon verwijderd. Handig om elkaars hartsgeheimen te ontfutselen.“

“De gebruiksaanwijzing is eenvoudig: haal stiekem de sim uit andermans telefoon, plaats het kaartje in de USB-houder en sluit 'm aan op de pc. De bijbehorende recovery-software leest alle data op sim, zelfs de gegevens die gewist zijn. Dat komt omdat weggegooide bestanden op een digitaal opslagmedium eerst overschreven moeten worden, voordat ze onbruikbaar zijn. Een simmetje is wat dat betreft niets anders dan een floppy of een geheugenkaartje in een digitaal fototoestel.“

www.nrc.nl/hebben