Vrouwenleed in Afrika

Altijd al gedacht dat het op die fregatschepen niet veel soeps was en nu ervaart de vrouwelijke sekse dat aan den lijve. Het feit dat iemand ermee naar buiten komt en gehoor vindt, toont aan dat de tijden werkelijk zijn veranderd. De stad Durban, Zuid-Afrika, heeft urgentere zaken aan zijn hoofd. In een week van literaire optredens klonk opvallend vaak de vrouwelijke Afrikaanse stem, die niet de katheder kon verlaten voordat de Afrikaanse man was aangeklaagd. Seksuele intimidatie en verkrachting zijn hier aan de orde van de dag en werken het wijdverbreide hiv in de hand. Het is in één woord een puinhoop.

Een zwarte politicus die met zijn anti-aidsprogramma veel lof oogstte, staat nu terecht voor het verkrachten van een vrouw. Zonder condoom! Een duidelijk geval van machtsmisbruik. Toch beschermt “de vrouw van de straat' deze man door dik en dun: de aanklaagster zou een opportunist zijn en de goede naam van deze ANC-man door het slijk halen. Toch staat het Hooggerechtshof op het punt een beslissing te nemen die misschien een precedent zal scheppen in Zuid-Afrika.

“Misdaad is de staat van oorlog waar dit land in verkeert. Het is erger dan burgeroorlog“, vertelt een jongen die gevlucht is uit Burundi me in het Heddon Theater waar het literaire festival plaatsvond. We worden opgehaald en gebracht met bussen en ons wordt aangeraden niet al te opzichtig over straat te lopen. De waarschuwingen werken me op de zenuwen. Ik kies het hazenpad en loop door de menigte. Daar word ik ingehaald door een Indiase vrouw met dun haar en een vermoeid gezicht. Als het aan haar ligt, maken we een afspraakje. Ze vraagt of ik drugs gebruik. Het is de ergste aanval die ik te vrezen heb gehad.

's Avonds in het theater word ik door een Canadese Zulu-auteur als man nog een keer verantwoordelijk gesteld voor alle ellende die vrouwen in Afrika is overkomen. Het is dat haar literaire werk niets voorstelt, anders zat ik nu met een gewetensprobleem. Even wil ik haar over het fregatschip vertellen, maar het is al te laat. Ze is omringd door fans en laat geen tegenstem toe.

Abdelkader Benali

Schrijver, geboren in Marokko, woont sinds z'n vierde in Nederland.

    • Abdelkader Benali