“Voorkomen dat je raakt vastgeroest'

Naam: Jonne van Hunen Leeftijd: 30 Oude baan: Architect bij Van Swieten Architects in Leiden Nieuwe baan: Architect bij Architektenbureau Hans Bakker in Leiden

Jonne van Hunen Foto Dirk-Jan Visser (Photo: Dirk-Jan Visser / Leiden: 27-03-2005: Lonne Hunen, werkzaam op architectenbureau Hans Bakker in Leiden Visser, Dirk-Jan

Zie je je nieuwe baan als promotie?

“Nee. Eerst zou ik er zelfs op achteruitgaan. Ik heb gesolliciteerd naar de baan van tekenaar/projectleider. Gelukkig kon ik bij het nieuwe bureau snel als architect aan de slag. Ik heb de overstap eind vorig jaar gemaakt, omdat ik bij mijn vorige werkgever niet goed uit de verf kwam. Toen ik daar begon, was het een klein bureau, maar het ging groeien en er kwamen twee mensen bij die net als ik bouwkunde in Delft hebben gestudeerd. Bij mijn huidige bureau, dat iets kleiner is dan het vorige, werkt één voormalige bouwkundestudent, met wie ik niet hoef te concurreren. Bovendien houd ik me nu bezig met grote bouwprojecten en projectontwikkelaars. Ik vind het prettig om ook die wereld te ontdekken.“

Ga je er financieel op vooruit?

“Ja, ik ben twee schalen omhoog gegaan. Dat komt neer op twee jaar salarisstijging in één jaar.“

Hoe heb je je nieuwe baan gevonden?

“Via een vacature op internet. Ik keek een keer op archined.nl, een site met veel informatie voor architecten. Daar zag ik deze vacature, ik ging solliciteren en het was in één keer raak. Wel had ik op dat moment nog een andere sollicitatie lopen, maar daar hoorde ik niets van. Toen was de keuze snel gemaakt.“

Heb je nog verdere carrièremogelijkheden bij je nieuwe werkgever?

“Zeker. Ik fungeer nu al af en toe als bureauchef. En er zit een kans in dat ik over een tijdje definitief chef zou kunnen worden. Dat is echt leuk werk: je maakt de planning voor het hele bureau en regelt de financiën. Uiteindelijk zou ik maximaal vijf à tien jaar bij dezelfde werkgever willen werken, om te voorkomen dat je vastgeroest raakt. Net zoals je af en toe moet verhuizen om je rommel achter je te laten, moet je af en toe van werkgever veranderen. Ik zou nog wel eens de andere kant van het vak van nabij willen meemaken, bijvoorbeeld de woningbouw, een gemeente of een aannemer. Dat zijn instanties waar ik nu veel mee te maken heb en het lijkt me interessant om ooit in de schoenen van de mensen daar te staan.“

Mis je je oude collega's?

“Dat hoeft gelukkig niet, want veel oude collega's zijn vrienden die ik ook buiten het werk zie. En ook nu heb ik leuke collega's. Ik pas goed in deze bedrijfscultuur. De overstap was moeilijk, maar ik had er een goed gevoel bij. Tot nu toe heeft mijn gevoel me niet bedrogen.“

Derk Walters

    • Derk Walters