Vet geweld in `Running Scared`

Heerlijk. Running Scared is zo`n B-film in een Armani-pak, die diepzinnig wordt van de excessieve hoeveelheid vet geweld, over the top plotvondsten en fenomenale beheersing van het visuele close-up-jargon. Achtervolgingen, afrekeningen en andere misdaadellende - dit is een film over geweld, met geweld, doordrenkt van geweld en dan uiteindelijk tegen geweld. De Zuid-Afrikaanse scenarist/regisseur Wayne Kramer (1965) maakte een paar jaar geleden al indruk met het strakke, ingehouden gokkersdrama The Cooler (2003), met een glansrol voor William H. Macy. Hij schreef ook het scenario voor de op de Veluwe opgenomen FBI-film Mindhunters (2004). Spil van de gebeurtenissen in Running Scared is New Jersey maffioos Joey, gespeeld door Paul Walker (The Fast and The Furious). Maar de eigenlijke hoofdpersoon is zijn Russische buurjongetje Oleg, die op de vlucht is voor Joey, voor een corrupte politieman en nog wat ander Italiaans en Russisch geboefte. De nachtelijke hellevaart is door zijn ogen gefilmd: gruwelijk, grotesk, met die wonderlijke mengeling van kinderlijk vertrouwen en argwaan die we als toeschouwers ook voelen.

Running Scared. Regie: Wayne Kramer. Met: Paul Walker, Cameron Bright, Vera Farmiga, Chazz Palminteri. In: 27 bioscopen.