Verdonk zet twee hoge medewerkers IND uit hun functie

Den Haag. Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken, VVD) heeft twee hoge medewerkers van de Immigratie - en Naturalisatiedienst (IND) uit hun functie gezet. Dat meldde de bewindsvrouw gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer. De dienst heeft de minister niet tijdig geïnformeerd over de omstreden gang van zaken met een Syrische delegatie. Die dwong vorige maand een deel van de ruim 200 uitgeprocedeerde Syrische asielzoekers die Nederland moeten verlaten, asielgerelateerde gevens te overleggen voor het verkrijgen van een uitreisdocument. Hierdoor kunnen ze in de problemen komen bij hun terugkeer. Volgens Verdonk was het handelen van de IND geen kwade opzet, maar miste de dienst ”politieke sensitiviteit”. De SP kondigde een motie van afkeuring tegen Verdonk aan.