Van Hoof: Polen welkom vanaf 2007

Pas vanaf 1 januari 2007 gaan de Nederlandse grenzen open voor werknemers uit de nieuwe Oost-Europese lidstaten. Dat gaat staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken, VVD) vrijdag aan zijn collega-bewindslieden voorstellen.

Ingewijden bevestigden gisteravond dat Van Hoof niet langer de grenzen op 1 mei aanstaande wil openen voor Oost-Europese werknemers, zoals hij eerder aan het kabinet voor stelde. De staatssecretaris vindt uitstel nodig om “flankerend beleid“ voor te bereiden om de “negatieve effecten van open grenzen tegen te gaan“, zoals eventuele oneerlijke concurrentie van de nieuwe werknemers met Nederlandse werkzoekenden. Ingewijden noemen als maatregelen die Van Hoof voor zal stellen een betere controle op illegale arbeid door de arbeidsinspectie en controles op naleving van de CAO's door de nieuwe werknemers.

Van Hoof zoekt met zijn voorstel toenadering tot de vakbonden en de fracties van PvdA en CDA in de Tweede Kamer, die bezwaren hadden tegen snelle openstelling van de grenzen. Tweede Kamerlid Van Hijum (CDA): “Op zich is het positief dat hij een zorgvuldig besluit belangrijker vindt dan snelle openstelling. Toch vraag ik me af of de nieuwe datum reëel is. Het kabinet moet met een stevig verhaal komen om ons over de streep te kunnen trekken.“ Bussemaker (PvdA): “Het is een stap in de goede richting, maar ik heb er een hard hoofd in dat het op 1 januari allemaal geregeld is.“ Van de Sande (VVD): “1 mei was voor ons niet heilig maar wij willen geen CAO-politie.“ De VVD is voor opening.

Een woordvoerder van de vakcentrale FNV reageerde vandaag terughoudend: “Het zal niet de eerste keer zijn dat mooie woorden van het kabinet alleen window dressing blijken te zijn.“ Werkgeversorganisatie VNO-NCW zei het “jammer“ te vinden dat de grenzen nog niet opengaan. Het kabinet zal naar verwachting vrijdag met een officieel besluit komen. De Tweede Kamer zal zich volgende maand uitspreken.