Van het feekserige type

De Yeah Yeah Yeahs leken uit elkaar gegroeid, maar brengen een nieuw album uit.

Karen O plakt en niet haar plastic kleren aan elkaar.

Singer Courtney Love attends the opening party of the rock-inspired bar and dining lounge "ROKBAR" in Hollywood June 30, 2005. REUTERS/Mario Anzuoni PICTURES OF THE YEAR 2005 REUTERS

Tip voor beginnend zangtalent: giet vlak voor je allereerste optreden een fles olijfolie over je hoofd, trek een wit hemd aan en plak hartjes van tape over je tepels. Ga het podium op, draaf op en neer tot het publiek er scheel van wordt, en grijns als een waanzinnige. Kortom, doe als Karen O. Want zo gaf Karen O, zangeres van de New Yorkse band Yeah Yeah Yeahs haar debuutoptreden, als voorprogramma van The White Stripes in 2001. Na inname van een fles sterke drank, dat wel.

En het heeft ergens toe geleid. De Yeah Yeah Yeahs debuteerden in 2003 met de cd Fever To Tell, dat in de hoogtijdagen van de New Rock Revolution juichend werd ontvangen om zijn knetterende bluesrock met alarmerende dameszang. De band, muzikaal slechts toegerust met een drummer en gitarist, kreeg een opwindende live-reputatie om de energie waarmee de drie hun repertoire uitvoerden. De groep kreeg voor de debuut-cd een Grammy, en tourde tot ze er bij neervielen. Letterlijk: in Australië kukelde Karen eens over de rand van het podium, maar ze liet zich er meteen, in een rolstoel, weer oprijden om maar geen live-moment te hoeven missen.

Twee jaar werd er daarna gewerkt aan een opvolger, het deze week verschenen Show Your Bones. De cd was er bijna niet gekomen. Na het succes van hun debuut was Karen O van New York naar Los Angeles verhuisd, met achterlating van bandleden Nick Zinner (gitaar) en Brian Chase (drums). Om het nachtleven te ontvluchten, zoals ze zelf zei. Terwijl Karen zich in Californië bezighield met autorijden en muziek maken bij de filmpjes van nieuwe liefde Spike Jonze, speelden Zinner en Chase met andere bands en muzikanten. Het leek alsof de bandleden uit elkaar groeiden.

Maar toen, in november 2004, maakten Chase en Zinner de oversteek naar het Westen en begon de hernieuwde samenwerking met Karen. Voor de productie vroegen ze Squeek E Clean, die furore maakte als hiphop-producer (van onder meer Old Dirty Bastard), want Karen “is een hiphop-fan“. Niet dat daar iets van terug te horen is. Show Your Bones is milder, melodieuzer en opener dan Fever To Tell. Er zijn invloeden te horen van Girlgroups uit de jaren zestig, en de nummers rocken geraffineerder. De dof klappende drums, en de glazig klinkende gitaarriffs geven samen een warmbloedig tegenwicht tegen het kreunende venijn in Karens uithalen.

Ook op de nieuwe cd blijft Karen een zangeres van het feekserige type. Gelukkig maar. Want zij moet nu de leemte vullen die is ontstaan toen geestverwant Björk werd getemd en PJHarvey geen zin meer had. Bovendien is ook Karen het soort zangeres dat tot een “voorbeeld', een stijlicoon, kan uitgroeien. Om haar eigenzinnigheid, compromisloosheid en haar durf. En om haar kledingstijl. Die is uniek. Niemand loopt in zulke merkwaardige asymmetrische kleren als Karen O - gemaakt van papier of plastic, in elkaar gezet met nietjes of plakband. In een tijd waarin Madonna haar toevlucht neemt tot de recycle-mode van balletpak en discoriempjes, zijn Karens schots en scheve outfits meer dan welkom.

Met haar lange ledematen en altijd strak gekapte page-kopje ziet ze er op foto's uit als een etalagepop. Karen O (afkorting van Orzolek, ze is half Pools en half Koreaans) is niet sexy maar maf, niet schattig maar streng. De sensuele ondertoon die we horen in haar zang, wordt uiterlijk niet uitgebuit. Deze vrouw laat zich voortbewegen door de furie van de muziek, en raast over het podium tot haar kleren aan flarden hangen.

Toch is hier zorgvuldig over nagedacht. Al zien die pakjes eruit alsof ze ze eigenhandig in elkaar heeft geknutseld, ze zijn wel degelijk bedoeld als rocksterren-outfit. De capes, de monnikspijen over zilveren bodysuits, de Mad Max-achtige vechttenuen en de graffiti-blouses zijn bedacht door mode-ontwerpster Christiane Hultquist, die haar modemerk Christian Joy noemt. Christian Joy is gevestigd in Brooklyn, New York. Hultquist heeft de afgelopen jaren al meerdere Karen-wannabe's van accessoires voorzien.

Nu er een nieuwe cd is, en er een nieuwe tournee op stapel staat, zijn Hultquist en Karen bezig een ander imago te bedenken. Maar, zei Karen in een interview, het zal weer ruig worden: ,,Wat ik ook aanheb, het zal altijd slordig en half-vergaan zijn - als een treurig aandenken aan de glorie die het ooit had.“

Yeah Yeah Yeahs: Show Your Bones. Concert: 23 mei in de Melkweg, Amsterdam

    • Hester Carvalho