Timmer en De Jong schaatsers van het jaar

Marianne Timmer en Bob de Jong zijn uitgeroepen tot de schaatsers van het jaar 2006. De twee kregen dinsdagavond in Hilversum de Ard Schenk Award voor hun prestaties in de afgelopen maanden.

Timmer veroverde in Turijn na acht jaar opnieuw olympisch goud op de 1.000 meter. De jury roemde bovendien haar vermogen op het juiste moment te pieken in een sterk deelnemersveld. Timmer kreeg de voorkeur boven Ireen Wüst en Renate Groenewold, de winnares van vorig jaar. Erben Wennemars overhandigde haar de Award.

De Jong werd olympisch kampioen op de 10 kilometer in 13.01,57, een fantastische tijd voor een laaglandbaan. De stayer, die daarmee definitief het stempel “net niet“ kwijtraakte, werd in het juryrapport vooral geprezen voor zijn doorzettingsvermogen en mentaliteit. De andere genomineerden waren Sven Kramer en Jan Bos. De Jong kreeg zijn trofee overhandigd door Groenewold.

Aegon-directeur Johan van der Werf huldigde TVM van coach Gerard Kemkers als schaatsploeg van het jaar. De organisatie besloot tevens voor het eerst een beeldje beschikbaar te stellen voor de beste buitenlandse rijder. De Amerikaan Joey Cheek had de primeur van deze internationale publieksprijs. Voormalig olympisch kampioen Johann Olav Koss reikte die in het Amerikaanse Washington DC uit. De Noor is grondlegger van Right to Play, de organisatie waaraan Cheek zijn prijzengeld van Turijn schonk. Cheek kreeg meer stemmen dan Anni Friesinger en Chad Hedrick. (ANP)