“The Meltdown' is swingend vervolg op eerste deel “Ice Age'

Nieuwe avonturen van Diego, Sid en Manny in Ice Age 2: The Meltdown. In het eerste deel zagen we hoe de sabeltandtijger, de luiaard en de mammoet het onwaarschijnlijkste vriendentrio uit de prehistorie vormden. Nu gaan ze even onwaarschijnlijk door, dansend, vuurtjes stokend en altijd kibbelend. In deel 2 staat het dal waar de drie met hun vriendjes leven, op barsten door de opwarming van de aarde - ook een tekenfilm mag graag inhaken op de actualiteit. De ijsmuren eromheen brokkelen af en allen zullen in verdrinken als ze niet op tijd bij de boot komen, een reusachtige holle boom die als een Arke Noachs aan het andere eind van het dal wacht.

De ongelukkige Scrat met zijn lievelingseikel bedreigd in “Ice Age 2' ICE AGE THE MELTDOWN TM & © 2006 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved. Not for sale or duplication. Century Fox Film Corporation

De prehistorische volksverhuizing biedt de makers van Fox Animation Studios - ook van Robots - vooral de gelegenheid om de “karakters' van de drie vrienden reliëf te geven. De ruggengraatloze Sid die respect wil, de stoere Diego die watervrees heeft en Manny die maar niet kan geloven dat zijn soort is uitgestorven en dat hij misschien wel de laatste mammoet op aarde is.

Gelukkig ontmoeten ze Ellie, een mammoetinnetje dat is opgevoed door buidelratten en daarom niet wil geloven dat ze echt een soortgenoot van Manny is. En als ze het wel wil geloven doemt als een schrikbeeld de heilige plicht op die alle organismes delen: het voortbestaan van de soort veiligstellen.

Ice Age 2 is een swingende film waar alle kinderen van de basisschool plezier aan beleven. De dieren zijn met zorg vormgegeven en geanimeerd. Het decor is echter van een bedroevende soberheid, net als bij Robots. Het is allemaal achtergrond, opvulling. De ijswanden van het dal zijn stomme witte vlakken waar af en toe een brok afvalt om te laten zien dat de tijd begint te dringen. Zelden of nooit worden mogelijkheden van de omgeving gebruikt om een grap te maken of domweg te betoveren, iets waar Disney altijd zo goed in is geweest.

Gelukkig zijn door het hele verhaal de pogingen geweven van Scrat de oer-eekhoorn om een eikeltje te bemachtigen. Hier wordt wel gespeeld met de verhouding tussen het dier en zijn plaats in de wereld. Er is een verrukkelijke scène op een bevroren meer en de film eindigt zelfs in een eikeltjeshemel. Scrats levensgevaarlijke avonturen zijn cartoons die geheel op zichzelf staan en met een heel los draadje aan de rest van de film verbonden - de slagroom op de cake.

Ice Age 2: The Meltdown. Regie: Carlos Saldanha. Stemmen: Ray Romano, John Leguizamo, Queen Latifah, Jay Leno. Nederlandse stemmen: Carlo Boszhard, Jack Wouterse, Daphne Bunskoek, Philip Bolluyt, Eddy Zoëy, Tygo Gernandt. In: 189 bioscopen (originele en Nederlandse versie)
    • Bas Blokker