Teloorgang van het Wilde Westen

De Amerikaanse regisseur Sam Peckinpah was een notoire lastpak. Zijn gevechten met producenten zijn legendarisch, evenals zijn drank- en drugsgebruik. Veel van zijn films waren in de bioscoop gemutileerd: zo werd flink de schaar gezet in Major Dundee (1965) en Pat Garrett and Billy the Kid (1973). Onlangs werden veel van Peckinpahs films op schijf gezet in versies die dichtbij zijn intenties komen. Major Dundee heeft weer bijna zijn originele lengte en van Pat Garrett and Billy the Kid staan twee versies op de dvd, een nieuwe hermontage uit 2005 en een “preview'-versie.

Cover van The Wild Bunch

Peckinpahs obsessie met de teloorgang van het wilde westen is nu door de uitbreng van deze vier westerns goed te volgen. Hij wordt vaak herinnerd als uitvinder van het filmen van bloedbaden in slow-motion, zoals in de finale van The Wild Bunch (1969) zijn beroemdste film. Dat doet hem geen recht. Zijn westerns zijn veelal nostalgische elegieën naar de goede oude tijd, toen kameraadschap en een gezonde pioniersgeest nog bestonden en niet verkwanseld waren door materialisme en kapitalistische vooruitgang. Peckinpah legde de keerzijde van de Amerikaanse droom vast.

DVD Klassieker Vier Peckinpah-Westerns

Warner

    • André Waardenburg