Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over schilder Nico Vrielink, wiens schilderijen de deur uit en bijna altijd hetzelfde zijn. Vrielink schildert al jaren zijn vrouw. Niets meer en niets minder. Verder aandacht voor de week van de psychiatrie en eenzaamheid bij psychiatrische patiënten. Via internet kunnen ze nu met elkaar in contact komen. Ned.2, 18.20-18.50u.

De documentaire Daughters of the Canopy behandelt het jaarlijks verdwijnen van 17.000 vierkante kilometer tropische regenwoud in het Amazonegebied. Het woud wordt gekapt voor de houtindustrie of grote veeboerderijen. De boskap is niet alleen slecht voor het milieu, maar bedreigt ook de leefwijze van de 20 miljoen bewoners. De vrouwen van de Amazone willen het woud nu redden van de kettingzaag. In een door mannen gedomineerde samenleving wordt dit verzet niet in dank afgenomen. Ned.3, 0.05-0.55u.

Netwerk. Reportage over dyslexie. Vroeger werden mensen die moeite hadden met leren lezen en schrijven vaak als dom bestempeld. Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat iets in de hersenen ervoor zorgt dat mensen met dyslexie moeite hebben om letters en klanken te herkennen. Ook zijn er tegenwoordig behandelingen waarvan bewezen is dat ze werken. Een probleem voor veel ouders is dat ze deze dure behandelingen voor hun kinderen zelf moeten betalen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer een reportage over de eerste kliniek voor verslaafden van softdrugs in Den Haag en een tussenstand van het grote proces tegen de vier voormalige kopstukken in de Ahold-boekhoudfraude Cees van der Hoeven , financieel directeur Michiel Meurs, oud-bestuurslid Jan Andreae en ex-commissaris Roland Fahlin. Ned.3, 22.20-23.00u.

documentaire

A passion for churches. Reportage over het kleine All Saints kerkje in het Engelse Shelley, waar het lichaam van de zus van Bartholomew Gosnold, volgens velen de vermeende stichter van het huidige Amerika, zou liggen. Met DNA-onderzoek op resten van Elizabeth Tilney-Gosnold zou kunnen worden aangetoond dat het in het Amerikaanse Jamestown ontdekte graf dat van Gosnold zou zijn. Dat bleek niet het geval. BBC2, 20.30-21.00u.

Profiel: Gerard Reve. Derde aflevering in deze 13-delige serie portretteert volksschrijver Gerard Reve. Met Willem Frederik Hermans en Harry Mulisch is hij de bekendste en meest gelezen schrijver van Nederland. Zij worden in één adem genoemd als het gaat over de naoorlogse generatie literatuurbeoefenaars. Tijdens een televisie-interview t.g.v. zijn 65ste verjaardag antwoordde Reve op de vraag van Koos Postema waarom hij schrijft: “Ik denk dat ik absoluut móet schrijven omdat ik anders krankzinnig word. Dat wil zeggen, dat bén ik al, maar er zit een systeem in en dat systeem raakt eruit als ik niet meer schrijf.“ Ned.1, 22.15-23.00u.

Stalin: Oorlog en terreur (1924-1953). Tweede deel van een herhaling uit 2003 over de geschiedenis van de Sovjet-Unie. Stalin wordt na de val van Hitler als overwinnaar door zijn eigen mensen bejubeld. Maar zijn obsessieve vervolging van de bevolking duurt voort. Zijn plannen voor gebiedsuitbreiding worden geblokkeerd door de dreiging van de atoombom. De Koude Oorlog nadert. Ned.1, 23.00-23.55u.

praatprogramma

Max en Catherine. Gast is voormalig omroepster en zakenvrouw Tineke Verburg. Verder een gesprek over moeilijk opvoedbare kinderen die in de gevangenis belanden. Ned.1, 17.35-18.30u.

De wereld draait door. Gast is operazanger en presentator Ernst Daniël Smid, die al jaren probeert de opera populair te maken bij het grote publiek. Nu staat hij als koning Nabucco in de Amsterdamse RAI. En twee studenten van de TU Delft verzonnen een speciaal apparaatje om in het donker een condoom binnen drie seconden om te doen. Aan tafel zit saxofoniste Candy Dulfer. Ned.3, 19.00-19.50u.

Jong. Gesprekken met de 17-jarige Alice en 19-jarige Nienke, die beiden het Androgeen Ongevoeligheids Syndroom (AOS) hebben. In aanleg hadden Alice en Nienke jongens moeten worden. Ze hebben geen eierstokken en geen baarmoeder. Ned.1, 19.30-20.00u.

Barend & van Dorp. Gasten zijn zakenvrouw van het jaar Esther Raats-Coster, rapper Negativ over zijn rol in de film Bolletjes Blues en de hiphoppers Pete Philly en cellist Perquisite. Talpa, 23.00-0.15u.

sport

Voetbal. Inleiding en rechtstreeks verslag van het duel in de Champions League van Olympique Lyon tegen AC Milan. Oud-trainer Willem van Hanegem analyseert de wedstrijd. Na deze wedstrijd een samenvatting van Internazionale tegen Villarreal. Ned.2, 20.00-23.20u.

informatief

Ministers terug op de werkvloer: Medy van der Laan. In dit vierde deel van een 8-delige serie zien we staatssecretaris Medy van der Laan in de Pieterskerk in Leiden een glas-in-loodraam en een stukje van het kerkdak restaureren. Ook geeft ze een workshop theater maken aan een schoolklas en wordt ze aan het werk gezet als redacteur op de redactie van het NOS-Journaal. Ned.3, 19.50-20.20u.

Eating with. Culinair programma over de eetgewoonten van beroemdheden met vanavond zangeres Cilla Black. Blacks jeugd werd beheerst door voedselschaarste. Toen ze doorbrak, verhuisde ze naar Londen en leerde ze cosmopolitische gerechten kennen. BBC2, 21.30-22.00u.