Stephen Fry

De Engelse acteur Stephen Fry speelt de gastheer van een talkshow in “V for Vendetta'. Eerder speelde hij onder meer Oscar Wilde.

Foto A-Film Actor Stephen Fry arrives at St. George's Chapel in Windsor Castle, southern England, for the Service of Prayer and Dedication following the marriage of [Britain's Prince Charles and the Duchess of Cornwall], April 9, 2005. REUTERS

Schrijver, komiek, regisseur, presentator en beschermer van de bebrilde Peruaanse beer die met uitsterven wordt bedreigd. En dan is Stephen Fry ook nog eens acteur, en geen slechte, zoals al duidelijk was in de sketches van mede door hem groot geworden tv-series als Blackadder en A Bit of Fry and Laurie, maar ook in speelfilms. Hij speelde Onno Quist in de verfilming van Harry Mulisch' roman De ontdekking van de hemel (2001) zo goed dat je Jeroen Krabbé meteen vergaf dat hij de film in het Engels had gemaakt. Welke Nederlander had het beter gedaan?

Nog beter was Fry in Wilde (1997), een biopic van Oscar Wilde, een man die in de negentiende eeuw vast nog genialer en geestiger was dan Fry in de twintigste en eenentwintigste, maar Fry komt in de buurt. En wie komt er dichter in de buurt? Fry is een alweer wat ouderwets aandoend type, die met esprit, spot en andere dingen waar je een Britse kostschool mee overleeft, beroemd werd. Fry noemt zichzelf wel eens een “nuttige vrijgezel voor dineetjes'. Stel dat de directeur van de BBC nog iemand tekort komt voor een van zijn partijtjes. Dan vraagt ie Stephen Fry.

Fry (Londen, 24 augustus 1957) is intussen al bij half Engeland over de vloer geweest, van het koninklijk huis - hij is een goede vriend van prins Charles tot ongetwijfeld de loodgieter en de weet ik wat niet van prins Charles - er gaat geen week voorbij of Fry is wel op televisie te zien, in een door hem gepresenteerde quiz, als presentator van de Bafta's, de Engelse filmprijzen, en als gast in een flink aantal talkshows. In V for Vendetta speelt hij nu de gastheer van een talkshow.

Als acteur noemt Fry op zijn eigen website Alistair Sim zijn grote voorbeeld. Sim schitterde in de jaren dertig, veertig en vijftig in een groot aantal komedies, dankzij zijn sluwe humor. Het resumé van Fry is vooralsnog korter. Hij was onder meer te zien in Gosford Park en in The Life and Death of Peter Sellers. Het lijkt erop dat er voor mannen met het ongewone postuur van Fry (1.98 en een wisselende buikomvang) minder hoofdrollen in films zijn weggelegd dan in de tijd van Sim. Op het toneel ging het ook niet altijd even goed. Na zijn slecht ontvangen optreden in Cell Mates verdween Fry in 1995 een paar dagen. Hij werd terug gevonden in België.

Veel emplooi vindt Fry als verteller, in de verfilmingen van Harry Potter bijvoorbeeld. Door Fry's stem krijg je altijd vertrouwen in de onderneming, maar in zijn stem zit ook de humor en melancholie die zijn aandoenlijke verschijning kenmerkt. Fry regisseerde al een film, Bright Young Things. Daarin was hij zelf alleen te zien als chauffeur (uncredited). Nu wil deze Britse nationale schat het leven van de Indiase wiskundige Srinavasa Ramanujan (1887-1919) verfilmen. Wie het genie gaat spelen, weet Fry nog niet. “Misschien wel ikzelf.“

    • Bianca Stigter