Soapster in film over Kroatische generaal Gotovina

Rotterdam, 28 maart. Goran Visnjic, een van de sterren van de Amerikaanse ziekenhuissoap ER, zal de hoofdrol spelen in een speelfilm over de Kroatische generaal Ante Gotovina, die in de cel zijn berechting door het Joegoslavië-tribunaal afwacht. Dit heeft de maker van de film, de Kroatische regisseur Antun Vrdoljak, schoonvader van Visnjic, bekendgemaakt. Volgens de regisseur heeft Kroatië ‘veel aan Gotovina te danken heeft’. De generaal voerde in de jaren negentig het Kroatische leger aan in de strijd tegen de Servische troepen in de regio Krajina. Hij behoorde lange tijd voor het Joegoslavië-tribunaal tot de drie meestgezochte hoofdrolspelers in de Balkanoorlog, naast de Serviërs Karadzic en Mladic. In december werd Gotovina gearresteerd in Tenerife. De aanklagers beschuldigen hem van de moord op honderdvijftig etnische Serviërs en van etnische zuiveringen waarbij 150.000 Serviërs uit Kroatië werden verdreven. Hij leidde in 1995 aanvallen in de buurt van de stad Split tijdens de Operatie Storm. Bij deze veldtocht werden in vijf dagen tijd alle Servische troepen uit Kroatië verdreven.