Securitate verdeelt Roemenië

Wordt het nog wat, met de openbaarmaking van de dossiers van de Securitate, de beruchte geheime politie uit de communistische tijd in Roemenië? Constantin Ticu Dumitrescu, voormalig politiek gevangene, heeft de hoop opgegeven: hij stapte gisteren boos uit het CNSAS, het Nationaal College voor het Bestuderen van de Securitate-Archieven, dat moet beslissen welke dossiers wel en welke niet openbaar worden gemaakt.

Aanleiding tot Dumitrescu's opstappen was de verkiezing van oud-rechter Corneliu Turianu tot voorzitter van het college. Van hem, aldus Dumitrescu, is geen “agressief onderzoek“ van de dossiers te verwachten. “Ik geloof niet in de onthulling van archieven door deze raad. Ze gooien de mensen gewoon wat kruimels toe“, aldus Dumitrescu. Hij liep weg en werd daarbij volgens de Roemeense televisie gevolgd door tientallen werknemers van de CNSAS.

De kwestie leidde tot ruzie tussen de twee regeringspartijen, de Democratische Partij PD en de liberalen. Volgens de laatsten loopt de coalitie gevaar “omdat haar kracht verkruimelt“.

Dumitrescu was door de regering voorgedragen voor de functie van CNSAS-voorzitter. Maar hij verloor de geheime stemming. Premier Calin Tariceanu - liberaal - zei na de stemming “van slag en teleurgesteld“ te zijn. Hij riep Turianu op af te treden. “Dit is een samenzwering om de waarheid te verhullen“, aldus Tariceanu.

Hij zei ook wie achter de “samenzwering' zit: zijn eigen coalitiepartner, de Democratische Partij. Die waste evenwel haar handen in onschuld - het was, zei PD-chef Emil Boc, geciteerd door de Roemeense tv, een geheime stemming geweest en niemand kent de argumenten van diegenen die tegen Dumitrescu hebben gestemd. En heeft Dan Lazea, die door de PD in het college is gezet, niet zelf gezegd te overwegen ook op te stappen uit protest tegen de politieke druk die op hem is uitgeoefend? Jammer alleen dat Lazea er niet bij zei van wie die druk kwam.

Een adviseur van Tariceanu wees gisteren met een beschuldigende vinger naar president Traian Basescu, die voortkomt uit de PD. Basescu heeft een probleem met de Securitate, zei hij. De president is een oud-scheepskapitein die eerder is beschuldigd met de Securitate te hebben samengewerkt - hetgeen hij ontkent.