Raad de fotograaf op veiling Foam

Dat Barbie-koninginnetje, is dat geen foto van Dana Lixenberg? En die stevige, blote damesbenen, zo fotografeert Paul Kooiker ze ook.

“Dream Feather', 1985, 18x28 cm, collage-barietzilver Foam

Op de website van Foam Fotografiemuseum Amsterdam zijn de foto's van de eerste anonieme fotoveiling, op zaterdag 8 april in Foam, al te bekijken. Voorpret voor fotografieliefhebbers: wie herkent de meeste fotografen?

Zestig Nederlandse beroepsfotografen, van pas afgestudeerden tot arrivés, schonken een afdruk van een nog niet eerder gepubliceerde foto. Een veilingmeester van Sotheby's zal ze in het museum aan de hoogste bieder verkopen zonder de naam van de maker bekend te maken. Mogelijk een buitenkansje. Want alle foto's, ook dat stadslandschap in Dubai dat veel weg heeft van een Frank van der Salm, krijgen een bodemprijs van 50 euro. Pas na afloop onthult het museum de namen.

De veiling is een experiment om het bewustzijn van fotokenners te verhogen, zegt Marloes Krijnen, directeur van Foam. “In galeries en op fotoveilingen worden steeds hogere bedragen betaald voor afdrukken van bekende fotografen. Bedragen met soms wel vijf nullen. Daar is op zich niks tegen, maar is het soms niet vooral de naam van de fotograaf waarvoor zoveel wordt betaald?“

De opbrengst van de veiling komt ten goede aan AIDA, een organisatie die zich inzet voor vervolgde kunstenaars. Maar het goede doel is niet de hoofdzaak, zegt Krijnen. “Misschien zouden sommige foto's meer geld opleveren als de namen van de fotografen bekend zouden zijn. Wie weet gaat een beginnend fotograaf wel voor het hoogste bod zorgen.“

Krijnen is niet bang dat fotografen met stromannen de prijs voor hun eigen foto zullen opdrijven. “De meesten reageerden zo enthousiast op dit plan, dat ik een geheime agenda uitsluit. Het zou ook jammer zijn. Ik ben erg benieuwd wat dit experiment oplevert. Misschien is de les dat verzamelaars zichzelf te kort doen als ze zich fixeren op grote namen. Juwelen van beginnende fotografen missen ze zo misschien.“

Toch moeten de kopers zich niet al te rijk rekenen, want hun foto mag dan achteraf een Rineke Dijkstra blijken, hij is niet door haar gesigneerd. En dat scheelt een stuk in de prijs. De bezitter heeft in ieder geval een Dijkstra echte aan de muur. Of iets dat hem daar op 8 april even aan deed denken. Het blijft een gok.

Kijkdagen 7 en 8 april tijdens fotofestival Foam Fusion, Keizersgracht 609 Amsterdam. Veiling 8 april 17.00 uur. On-line catalogus: www.foam.nl

    • Arjen Ribbens