Poolse werknemers pas welkom vanaf 2007

Pas vanaf 1 januari 2007 gaan de Nederlandse grenzen open voor werknemers uit de nieuwe Oost-Europese lidstaten. Dat gaat staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken, VVD) vrijdag aan zijn collega-bewindslieden voorstellen.

Ingewijden bevestigden gisteravond dat Van Hoof niet langer de grenzen al op 1 mei aanstaande volledig wil openen voor Oost-Europese werknemers. Dit had hij voorgesteld in een eerder overleg met het kabinet. Tijdens dat overleg bleek dat in ieder geval minister Bot (Buitenlandse Zaken, CDA) tegenstander is van onmiddellijke openstelling van de grenzen. Hij vreest dat, als Nederland dit als enige zou doen, het een onevenredig grote stroom van Oost-Europese werknemers te verwerken zou krijgen.

Van Hoof wil het uitstel van ruim een half jaar gebruiken om “flankerend beleid“ voor te bereiden: maatregelen om de “negatieve effecten van open grenzen tegen te gaan“. Het gaat dan om eventuele oneerlijke concurrentie tussen de nieuwe werknemers en Nederlandse werkzoekenden. De staatssecretaris zou dit willen aanpakken door een scherpere controle op illegale arbeid door de arbeidsinspectie en door nog beter toe te zien op naleving van de CAO's door de nieuwe werknemers.

Als de regering met het voorstel van Van Hoof instemt, zou ze tegemoet komen aan de vakbonden. FNV en CNV hebben altijd als voorwaarde voor het openstellen van de grenzen gesteld dat illegale arbeid beter bestreden wordt en dat voor de Oost-Europese werknemers dezelfde arbeidsvoorwaarden gelden als voor Nederlanders.

In de Tweede Kamer hebben de fracties van de PvdA en het CDA ernstige bezwaren tegen openstelling van de grenzen. VVD, GroenLinks en D66 zijn voor open grenzen vanaf 1 mei. Het kabinet zal naar verwachting vrijdag met een officieel besluit komen. De Tweede Kamer zal zich volgende maand uitspreken. Eerder besloten de regeringen van Duitsland, Frankrijk en België al de grenzen ook na 1 mei aanstaande nog niet helemaal open te stellen.