Polen wil kampioen voor energie vormen

Het Poolse kabinet heeft gisteren een plan goedgekeurd om een aantal van 's lands energiebedrijven samen te voegen tot een nationale kampioen. “Het idee is om een sterke [...] eenheid te vormen die kan concurreren in Centraal- en Oost-Europa“, zei premier Kazimierz Marcinkiewicz gisteren in een commentaar op het plan.

Het voornemen van Polen sluit aan bij acties van Frankrijk en Spanje, die ook nationale energiekampioenen proberen te vormen. Dit tot grote onvrede van de Europese Commissie die juist meer concurrentie wil op nationale markten. Spanje en Frankrijk zijn in dit kader de afgelopen weken beschuldigd van protectionisme.

Ook Polen is niet vrij van nationale sentimenten. Zo probeert het de fusie tussen de Italiaanse bank Unicredito en de Duitse concurrent HBV tegen te houden omdat de partijen samen op de Poolse markt groter zouden worden dan de huidige nationale kampioen, PKO.

Het energieplan van Polen voorziet in de samenvoeging van drie bedrijven. Daaronder de beheerder van het hoogspanningsnet PSE, en de grootste stroomproducent van het land BOT. Samengevoegd zou de nieuwe speler een belangrijke greep krijgen op het Poolse stroomnet en daarnaast zou het ongeveer de helft van de stroomproductie in handen hebben. Het bedrijf zou Polska Grupa Energetyczna (Polish Energy Group) gaan heten.

Of het plan van invloed is op de voorgenomen privatisering van energiebedrijf Dolna Odra, dat ook deel uitmaakt van het nieuw te vormen bedrijf, is niet bekend. Het vorige kabinet had besloten een aandeel van 85 procent in Dolna Odra te verkopen aan het Spaanse Endesa - hetzelfde bedrijf dat de Spaanse regering nu probeert samen te voegen met het eveneens Spaanse Gas Natural.

Marcinkiewicz liet gisteren weten dat de privatisering van Poolse energiebedrijven gewoon door zal gaan.

Polen genereert ruim 90 procent van zijn stroom in kolen- en bruinkoolcentrales. Het is in tegenstelling tot veel andere Europese landen niet overgeschakeld op schonere gasgestookte centrales, omdat het land vreest dat het dan voor de aanvoer van gas te afhankelijk wordt van Rusland.

Sinds de toetreding van Polen tot de EU hebben verschillende Europese energiebedrijven overnames gedaan in Polen. Daaronder het Franse EDF, het Zweedse Vattenfall en het Duitse RWE.