Pluimveehouders krijgen toch deels schadevergoeding

Brussel, 29 maart. Pluimveehouders die in financiële problemen komen door de vogelgriep kunnen geld krijgen van de Europese Unie. De Europese Commissie heeft vanmiddag een plan gepresenteerd dat dergelijke steun binnenkort mogelijk moet maken. Momenteel kunnen pluimveehouders alleen geld uit Brussel wanneer er op hun boerderij vogelgriep is vastgesteld, of wanneer ze hun dieren niet mogen verplaatsen op last van dierenartsen. In een aantal landen kampen houders van kippen met financiële problemen omdat de markt voor kippenvlees en eieren is ingestort sinds het uitbreken van de vogelgriep in Europa. ”Dit is een situatie zonder precedent, die niet langer kan worden aangepakt met bestaande instrumenten”, zei Europees Commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) vanmiddag. Pluimveeslachterij Rep en Roozendaal in Barneveld moet als gevolg van de vogelgriep haar deuren sluiten. De slachterij is het eerste bedrijf in Nederland dat ten onder gaat door het instorten van de Europese markt voor kip- en pluimveeproducten.