Paleisintrige met mooie dialogen vol metaforen

Het is even schrikken, de man met oorbellen in de roze satijnen jurk. Maar het historische epos Mughal-e-Azam (1960) is dan ook gesitueerd in de 16e-eeuwse heerschappij van de Mughals (moslimheersers). De film vertelt het verhaal van de prins Salim (gespeeld door Dilip Kumar), die na jaren terugkeert van het front. Op een olifant rijdt hij het vaderlijk fort binnen, om acuut verleid te worden door courtisane Anarkali. En dan beginnen de problemen. In naam van de liefde rebelleert hij tegen zijn vader, de machtige keizer Jalaluddin Mohammed Akbar (Akbar de Grote), die tegen een huwelijk gekant is. Ondanks de vele vechtscènes en choreografieën overheerst de paleisintrige met dialogen vol prachtige metaforen. Wanneer Anarkali, berustend in de onmogelijkheid van de situatie, dorre rozentakken krijgt in plaats van een geurige roos, spreekt ze de legendarische woorden: ,,Doornen hoeven in elk geval niet bang te zijn om te verwelken.“ In 1960 werden maar enkele scènes van de film in kleur uitgebracht - 85 procent was in zwart wit. Na drie jaar inkleuren met de meest geavanceerde technieken is Mughal-e-Azam in 2004 heruitgebracht. Sindsdien draaide hij op talloze filmfestivals wereldwijd.

Cover van Mughal-e-Azam

dvd klassieker

Mughal-e-Azam

(1960)

    • Elda Dorren