Ouderen moeten met de auto naar de bank

Banken sluiten steeds meer filialen in grote steden en op het platteland. Vooral voor ouderen is dat lastig. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer probeert banken ertoe te bewegen meer filialen te openen in plaats van te sluiten.

Nederland, Epen, 25-09-2003 Toeristen betreden de service-winkel in Epen. In het VVV-gebouw woorden ook TPG-services verleend, als ook die van de Rabobank, Essent en Tempo-team. Foto: Chris Keulen Keulen, Chris

Amsterdam, 29 maart. - Wie in Amsterdam tram 1 of tram 17 neemt vanaf het Centraal Station naar west, ziet het probleem waar Kamerlid Ferd Crone (PvdA) een oplossing voor zegt te zoeken. Als je verder weggaat van het centrum, kom je steeds minder bankfilialen tegen. En dat, zo vindt de PvdA, kan zo niet langer.

Amsterdam heeft 79 bankfilialen, verspreid over de hele stad. In Amsterdam Centrum zijn twintig bankfilialen, kleine en grotere. De wachtrijen zijn er lang door de combinatie van toeristen, zakenmensen en inwonenden.

Vanaf de Kinkerstraat in Oud-West neemt het aantal bankfilialen echter snel af. Oud-West bijvoorbeeld telt slechts twee bankfilialen. Een jaar geleden opende de Rabobank in de Kinkerstraat een nieuwe vestiging, ten koste van een vestiging elders in West. Volgens de Rabobank was de sluiting nodig omdat bestaande vestigingen moeten worden omgebouwd tot moderne bankwinkels. Waarom dat niet op de huidige locatie kon, kan de bank niet zeggen. De Rabobank heeft in totaal twintig filialen in Amsterdam.

De laatste jaren hebben banken steeds meer filialen gesloten. Niet alleen in de grote steden, maar ook op het platteland. Gevolg daarvan is dat mensen, veelal ouderen, die nog bankzaken willen doen ofwel gedwongen worden flinke afstanden te reizen of dat ze anderen moeten vragen de bankzaken voor hen te doen.

Maar tegen de trend in openen lokaal gerichte banken als de Rabobank nog wel eens een filiaal of experimenteren met een mobiele bank (een bus met faciliteiten die op vaste dagen een aantal gemeenten aandoet).

Sinds 2002 probeert de PvdA-fractie in de Tweede Kamer banken te bewegen juist weer meer filialen te openen in plaats van te sluiten. Maar banken zeggen dat er te weinig mensen langskomen, dat dankzij bijvoorbeeld internetbankieren de noodzaak van veel filialen is afgenomen en dat de kosten van het openhouden van een filiaal niet meer opwegen tegen de baten. “Particulieren storten nauwelijks meer contante bedragen bij banken. De klanten hebben meer behoefte aan pinautomaten bij hun in de buurt en daarvan openen we er jaarlijks velen“, zegt een woordvoerder van de Postbank.

Een woordvoerder van ABN-Amro, dat in totaal 26 bankfilialen heeft in Amsterdam, zegt dat het aantal kantoren in Amsterdam inmiddels is gestabiliseerd. “In 2004 hebben we nog een kantoor gesloten in Noord, maar in juni openen we een nieuw op IJburg.“

Volgens onderzoeksbureau Locatus is het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes het minst goed bedeeld met één bankfiliaal op zo'n 60.000 inwoners. Veel bewoners wijken daarom voor bankzaken uit naar aangrenzende stadsdelen zoals Oud-West en Oud-Zuid, waar dertien bankfilialen zijn.

Bij het stadsdeelkantoor van Slotervaart telt Cecile Boer, beleidsmedewerker Economische Zaken van het stadsdeel, het aantal filialen in haar stadsdeel. “Een postkantoor is ook een bankfiliaal toch? Ja, dan komen we op vier. Dat is een op elfduizend inwoners. Dat valt best mee. In Slotervaart bevinden zich drie postkantoren met betalingsmogelijkheden, ideaal voor oudere mensen.“

Bij het eindpunt van tram 1, in Amsterdam West, staan ouderwoningen met parkeerplekken voor minder validen. Er zouden vier banken moeten zijn, maar bij het eindpunt van tram 1 zitten ze niet. Johanna Scholte is een van bewoners. Naar de bank gaat ze met de auto. “De meeste bankzaken doe ik thuis, maar als ik dan toch moet dan combineer ik het met de boodschappen doen. Mijn man is slecht ter been, voor hem is het een ramp.“

Een oudere man weet waar de dichtstbijzijnde bank is: “Ben je met de auto? Alle banken zitten op het Osdorpplein, half uurtje lopen. Je kunt de tram richting het centrum nemen, dan ben je er over tien minuten.“

    • Huib Modderkolk