Oud-minister van Amerika overleden

Washington. Charles Weinberger, die minister was onder twee Amerikaanse presidenten, is gisteren op 88-jarige leeftijd overleden in het ziekenhuis van Maine. Onder president Ronald Reagan was Weinberger van 1981 tot 1987 minister van Defensie. Hij werd gezien als de havik die 1,6 biljard euro uitgaf aan defensie in vredestijd. Ook wist hij het zogenaamde Star-Wars programma, een raketsysteem dat de VS moest beschermen tegen een nucleaire aanval, door het congres te loodsen. Weinberger speelde in 1986 als minister van Defensie een hoofdrol bij het Iran-Contra-schandaal. De Amerikaanse regering bleek in het geheim wapens te verkopen aan Iran en met de opbrengst de contra-rebellen in Nigaragua te steunen. Weinberger was eerder minister van Financiën onder president Richard Nixon. Toen stond hij bekend als zeer zuinig, omdat hij de sociale programma`s van president Lyndon Johnson terugdraaide.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het nieuwsbericht Oud-minister van Amerika overleden (28 maart, pagina 5) wordt de overleden oud-minister van Defensie onder Reagan Charles genoemd. Hij heeft Caspar.