Op de loer liggen om een kreeftendief te betrappen

Wie: Jan van Westenbrugge (53), kreeftenvisser uit Zierikzee.

Waarom: morgen mag hij als eerste op Oosterscheldekreeft vissen.

Zelf houdt hij meer van paling. Kreeftenvisser Jan van Westenbrugge vindt kreeften maar “domme beesten'. “Als ze slimmer waren, zouden ze toch niet in mijn fuiken lopen“, grinnikt hij.

Al meer dan twintig jaar vist de parttime timmerman uit Zierikzee op Oosterscheldekreeft. Samen met zijn vrouw Marion trekt hij er 's zomers met zijn boot Het Luisje op uit om de 150 fuiken langs de Zeedijk te legen. “Lekker samen een paar uurtjes dobberen. Om tien uur 's ochtends zijn we thuis en dan hebben we de rest van de dag vrij.“

Van Westenbrugge is aangesloten bij de stichting Duurzame Kreeftenvisserij, een groep van zeventien vissers die geen sleepnetten gebruiken, zaaddragende vrouwtjeskreeften terugzetten en ijveren voor een keurmerk. Deze traditionele vissers onderscheiden zich van de gelegenheids- en hobbyvissers zonder eigen visvak. Die groep schuwt volgens Van Westenbrugge “cowboy-praktijken' niet. “Ik vrees dat ze zaadkreeften schoonborstelen en gewoon verkopen.“

En dan heb je natuurlijk nog de stropers. Elke zomer ligt Van Westenbrugge wel een paar nachten bij zijn visvak op de loer om een kreeftendief op heterdaad te betrappen. “Het gaat om veel geld. Kreeft doet zeker 25 euro de kilo.“

Van 1 april tot 15 juli mag op de Oosterschelde op kreeft worden gevist. Het seizoen begint eigenlijk te vroeg, zegt de visser. “Februari en maart zijn de laatste jaren kouder dan december en januari.“ Lastig die klimaatverandering, want kreeften houden winterslaap. Pas bij een graad of tien beginnen ze te foerageren en lopen ze in een fuik met een kabeljauwkop als aas.

Om de opening van het visseizoen te vieren, heeft Van Westenbrug ontheffing gekregen om morgen al op kreeft te vissen. Met de ambassadeur van België en een groep journalisten vaart hij uit. Is het niet pijnlijk als de fuiken door de kou nog leeg zijn? Dat zal niet gebeuren, lacht de visser. “Je denkt toch niet dat we met de televisie erbij lege fuiken omhoog halen? In elke fuik zit een kreeft. Die heb ik er een dag eerder zelf ingedaan.“

Aanmelden? In afwachting van een wendinn in je leven? Laat het weten via whosnext@nrc.nl
    • Arjen Ribbens