Ontwikkelingsland Nederland in Kenia

Het Nederlands elftal speelt voor het eerst een vierdaagse wedstrijd.

De test met Kenia is een belangrijke graadmeter voor het WK van volgend jaar.

International Daan van Bunge deed ervaring op bij de Engelse county Middlesex. Foto Alex MacNaughton DAAN VAN BUNGE, A DUTCH CRICKETER WHO PLAYS FOR MIDDLESEX COUNTY CRICKET CLUB. DAAN IS PHOTOGRAPHED AT LORDS CRICKET GROUND IN LONDON. PHOTOS FROM ALEX MACNAUGHTON © 22C HIGHGATE WEST HILL LONDON N6 6NP 07774 839 660 alex.macnaughton@virgin.net Vat No. 722 764 531 MACNAUGHTON, ALEX

Al jaren dromen ze ervan het gat met de wereldtop te dichten. Een plaats tussen landen als Australië, Engeland en India blijft nog wel even een droom, maar de Nederlandse cricketers nemen elk jaar weer een stapje om het verschil te verkleinen. Zo speelt Nederland vanaf vandaag voor het eerst een officiële vierdaagse wedstrijd, tegen Kenia. Het duel is onderdeel van de voorbereiding op het wereldkampioenschap, volgend jaar in het Caraïbisch gebied. Meerdaagse wedstrijden, zoals testmatches (vijf dagen), worden in de toplanden gezien als de ultieme vorm van cricket.

Kenia is een belangrijk tussenstation voor Nederland. Het land hangt al enkele jaren tussen de wereldtop en de best of the rest, waar ook Nederland toe behoort. Kenia haalde bij de WK in 2003 de halve finale. Desondanks acht Nederland zich allerminst kansloos, zegt teammanager Hans Mulder in Nairobi. “Wij hebben een uitgebalanceerde selectie, een mengeling van ervaren spelers en jongeren als Alexei Kervezee, een talent van 16 jaar oud.“

De grote vraag is of zij zich staande kunnen houden in de Intercontinental Cup, een toernooi van vierdaagse wedstrijden dat dit jaar op initiatief van de International Cricket Council (ICC) wordt gehouden. De wereldfederatie wil hiermee het niveau van de “B-landen' opkrikken. Mulder: “Na het vorige wereldkampioenschap zei de ICC: we willen geen Mickey Mouse cricket meer, wedstrijden waarin Australië 400 runs maakt en Namibië voor 50 runs wordt uitgebowld. Dat is voor het toernooi en de grote televisiestations niet interessant.“

De cricketautoriteiten werken aan de globalisering van de sport. Volgend jaar doen daarom behalve de tien A-landen ook zes B-landen mee aan het eindtoernooi op het WK, waaronder Nederland. Mulder: “De ICC zag wel in dat deze sport in Australië of Engeland niet meer zal groeien. Cricket is daar al heel erg populair. De groei moet komen uit de “nieuwe' landen.“

De ICC trekt voor deze landen-in-opkomst anderhalf miljoen dollar aan “ontwikkelingshulp' uit. De resultaten moeten zichtbaar worden tijdens het wereldkampioenschap 2007, dat op verschillende eilanden in het Caraïbisch gebied wordt gespeeld. Nederland treft dan op het tropische eilandje St. Kitts direct al twee van de sterkste landen, wereldkampioen Australië en Zuid-Afrika. Schotland is de derde tegenstander.

Hoewel de kans klein is dat Nederland die groepsfase overleeft, stippelde de Nederlandse cricketbond (KNCB) een intensieve voorbereiding uit, die deze maand begon in zuidelijk Afrika. Met de financiële steun van de wereldcricketfederatie - een kwart miljoen dollar is volgens Mulder voor de KNCB “een gigantisch bedrag“ - schakelt de bond buitenlandse toptrainers in, zoals de voormalige Australische international Bobby Simpson. Voorafgaand aan de wedstrijd van vandaag in Nairobi speelde Nederland de afgelopen dagen al een aantal wedstrijden in Zuid-Afrika, bijgestaan door een andere toptrainer, bowling-coach Ian Pont van de Engelse county Essex.

Nederland heeft een team opgebouwd met behoorlijk wat internationale ervaring, met spelers die in zware buitenlandse competities hebben gespeeld. In de selectie zitten (oud-)profs als Darron Reekers (Nieuw-Zeelander van geboorte) en de Zuid-Afrikanen Billy Stelling en Ryan ten Doeschate, maar ook Nederlanders die in Engeland werden gehard, zoals Bas Zuiderent, Tom de Grooth en Daan van Bunge.

De resultaten vallen niet tegen. Nederland verloor vorige week in Johannesburg weliswaar van de Engelse county Gloucestershire, maar won van de University of Pretoria, universiteitskampioen van Zuid-Afrika. Maar de echte test begint vandaag, met de eerste officiële vierdaagse. Volgens Mulder moet Nederland vooral leren “aanvallend cricket“ te spelen. “Hierdoor worden we steeds beter.“

Volg de wedstrijd Kenia-Nederland live via www.cricketeurope2.net/CRICKETEUROPE

    • Rob Schoof