Miljoen demonstranten tegen Franse arbeidswet

Met meer dan één miljoen demonstranten op straat zijn de Franse vakbonden er gisteren in geslaagd de druk op de regering op te voeren om het omstreden Eerste Baan Contract (CPE) voor jongeren in te trekken. Volgens de vakbonden trokken zelfs 2,7 miljoen mensen in het hele land de straat op. Naar de schattingen behoort de protestbeweging tot de grootste in de afgelopen tien jaar in Frankrijk.

De oppositie en de vakbonden eisen nu een directe ingreep van president Chirac. Ze hebben een aanbod van premier Dominique de Villepin om vandaag te overleggen over hun grootste bezwaren, gezamenlijk afgewezen.

Villepin weigerde op zijn beurt opnieuw de eis van de bonden in te willigen en het CPE eerst in te trekken. “We leven niet in een republiek van ultimatums“, verklaarde hij in het parlement.

De demonstraties verliepen gisteren soms in een grimmige sfeer. Net als vorige week trachtten groepen jongeren uit de voorsteden de demonstratie in Parijs te verstoren met georganiseerde aanvallen.

Bij het eindpunt van de demonstratie, op het Place de la République, braken aan het einde van de middag gevechten uit tussen de oproerpolitie en de jongeren, die winkels probeerden te plunderen.

De politie, met vierduizend man aanwezig, trad harder en sneller op dan vorige week. Ongeveer tweehonderd relschoppers werden in Parijs gearresteerd. In zeventig andere steden waar werd gedemonstreerd, verrichtte de politie nog 175 arrestaties.

De demonstraties zelf trokken volgens de politieschatting bijna twee keer zo veel mensen als vorige weekeinde (toen 530.000). Vakbondsleider Bernard Thibault van de grotendeels communistische vakbond CGT sprak gisteren van een “historische opkomst“.

Ook de oproepen tot stakingen zijn op ruime schaal gevolgd, onder meer in het openbaar vervoer in en rond Parijs, waar ongeveer de helft van het aantal metro's en en bussen reed. In het onderwijs staakte uiteindelijk circa 40 procent van het personeel. De bonden zouden vandaag overleggen over het vervolg van de acties.

Het lijkt erop dat binnen regeringspartij UMP de steun voor premier De Villepin begint af te brokkelen. De nummer twee van de regering, minister van Binnenlandse Zaken en UMP-voorzitter Nicolas Sarkozy laat doorschemeren dat de regering moet toegeven. “De vakbonden hebben hun kracht getoond, de regering moet nu bewegen“, zo citeerden partijgenoten hem gisteren na een partijvergadering. Villepin beschuldigde de vakbonden er gisteren van dat hij zijn uitgestoken hand weigeren. “Ik ben bereid om het CPE te verbeteren“, verklaarde hij.

Het CPE houdt in dat werkgevers jongeren onder de 26 tijdens hun eerste contract in de eerste twee jaar zonder motivering kunnen ontslaan. Villepin wil met de wet bereiken dat werknemers sneller mensen aannemen. De hoge jeugdwerkloosheidscijfers zouden zo kunnen worden teruggedrongen. De betogers vinden de wet een onaanvaardbare aantasting van hun bestaanszekerheid.