Kadima wint verkiezingen Israël

De nieuwe centrumrechtse partij Kadima heeft volgens drie uitgangspeilingen met 29 tot 32 zetels de Israëlische parlementsverkiezingen gewonnen. Waarnemend premier Olmert kan samen met de Arbeidspartij, die tussen de 20 en 22 zetels gewonnen zou hebben, een nieuwe regering vormen. Deze centrum-linkse coalitie wordt aangevuld met de ultra-orthodoxe partijen en kan steunen op 62 tot 66 zetels in de 120 zetels tellende Knesset.

De grote verliezer van de verkiezingen is met 10 tot 12 zetels het rechtse Likud, dat na de ontruiming van de joodse nederzettingen in de Gazastrook uiteenviel. Likud-leider Netanyahu heeft de strijd om de tweede plaats verloren van de onverwacht sterk presterende Amir Peretz van de Arbeidspartij en het gevecht om de derde plaats van Ysrael Beitenu. Deze Russische immigrantenpartij van oud-minister Lieberman kan volgens twee van de drie uitgangspeilingen rekenen op 12 tot 14 zetels. Of Netanyahu partijleider blijft is hoogst onzeker geworden.

De overwinning van Kadima is minder groot dan voorspeld in eerdere opiniepeilingen. Dat zou volgens Israëlische commentatoren komen door de lage opkomst, het gebrek aan charisma van Kadima-leider Olmert en de populariteit van Ysrael Beitenu onder het grote blok stemmers uit de voormalige republieken van de Sovjet-Unie. Kadima-leider Olmert rekende al met een sterke prestatie van Ysrael Beitenu en heeft samenwerking uitgesloten met de rechtse Lieberman.

Vrijwel alle politieke commentatoren noemde het resultaat van de Arbeidspartij “een belangrijke overwinning“ voor de nieuwe leider Amir Peretz. Het is voor het eerst dat de sociaal-democraten in verkiezingen werden geleid door een Marokkaanse immigrant, die uit eigen ervaring weet wat het is om arm te zijn. Tot voor kort leidde Peretz de invloedrijke federatie van vakbonden. De partijen van de religieuze kolonisten haalden tussen de 8 en 9 zetels en de Arabische partijen verzamelden tussen de 7 en 8 zetels. Het radicaal-linkse Meretz kwam op 7 zetels uit.

    • Oscar Garschagen