Internet Voorkeur

Vind een graf. Een van de beroemdste begraafplaatsen ter wereld is het Père Lachaise in Parijs. Hier zijn de graven te bezoeken van o.a. Oscar Wilde, Jim Morrisson en Chopin. Maar waar liggen andere beroemde doden, zoals Truman Capote, in de gelijknamige film onlangs geportretteerd door Philip Seymour Hoffman? Met de website www.findagrave.com kan het graf van de schrijver van In Cold Blood worden gevonden. In 1984 werden de stoffelijke resten uitgestrooid over een meer bij Long Island in de staat New York. Tien miljoen graven zijn op de site gedocumenteerd. Van beroemdheden, maar ook van gewone stervelingen. Gemiddeld 25.000 mensen brengen dagelijks een bezoek aan de site. Om een foto van het graf van hun idool te bekijken en eventueel een virtueel bloemetje of berichtje achter te laten. Dat is niet meer mogelijk bij omstreden figuren als Hitler, Stalin of Mao. Die functie werd “te vaak misbruikt“. Ook beroemde dode Nederlanders zijn present, de lijst is verre van compleet. Als “flamboyant Dutch politician' is wel een biografie en graffoto van Pim Fortuyn opgenomen. En wie de Amsterdamse begraafplaats “Zorgvlied' opzoekt, kan nagaan welke bekende Nederlanders daar hun laatste rustplaats vonden. Vijftien bezoekers lieten een bericht achter voor Annie M.G. Schmidt, “,ik lees je boeken nog vaak“, schrijft “Kimmetje'. (www.findagrave.com)

De site van de grafvinder.