Hongerstakingen in Wit-Rusland

In Wit-Rusland zijn enkele tientallen aanhangers van de oppositie, die tot korte gevangenisstraffen zijn veroordeeld, in hongerstaking gegaan uit protest tegen de omstandigheden in de gevangenis.

Volgens geestverwanten zitten de gevangenen met achttien man in cellen voor vijf gedetineerden, krijgen ze geen water en mogen ze geen pakjes ontvangen. Het gaat om opposanten van het bewind die vorige week zijn opgepakt tijdens betogingen tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen. De hongerstakers begonnen hun actie al vijf dagen geleden.

Bij één gevangenis hebben tientallen opposanten gisteren betoogd tegen de opsluiting van hun geestverwanten. Ze hebben dozen met het logo van de staatstelevisie neergezet waarin ze macaroni gooien. De macaroni symboliseert volgens een van hen “de leugens die als een rivier van de tv-schermen afdruipen“.

Onder de arrestanten - duizend volgens de activisten, twaalfhonderd volgens de verslagen presidentskandidaat Aleksandr Milinkevitsj - bevinden zich nog zeker zeventien journalisten uit Wit-Rusland, Rusland, Oekraïne, Georgië en Polen. Zij hebben, net als de opgepakte betogers, straffen tot vijftien dagen gekregen wegens vandalisme, het deelnemen aan verboden bijeenkomsten of het uiten van leuzen tegen de staat. Onder hen zijn verslaggevers van de Deutsche Welle, de Poolse krant Gazeta Wyborcza en de Georgische televisie. Een Russische journalist kreeg een pak slaag bij zijn aanhouding en werd zondag vervolgens op het vliegtuig naar Moskou gezett.

De tweede verslagen presidentskandidaat, Aleksandr Kozoelin, die het afgelopen weekeinde uit een auto werd gehaald en werd gearresteerd, is volgens zijn advocaat na zijn arrestatie mishandeld. Hij is geslagen en moest tijdens de rit naar de gevangenis geblinddoekt op zijn knieën zitten, terwijl naast hem politiemannen met hun wapens speelden, kennelijk om hem te intimideren. Daarbij voegden ze hem toe dat het slecht met hem zou aflopen omdat hij de verkiezingen had verloren.

Tegen Kozoelin wordt een rechtszaak voorbereid; hij is formeel beschuldigd van straatvandalisme, waarop een maximale gevangenisstraf van zes jaar staat.