“Het gaat om de verrassing, de opwinding'

Groepen als The Libertines en Bloc Party debuteerden op het festival London Calling.

Gevestigde bands met lastige managers en luxe toerbussen zijn er zeldzaam.

Kamsma in de grote zaal van Paradiso, Amsterdam Foto Lex van Rossen Organisator van London Calling, Ben Kamsma, in de grote zaal van Paradiso. FOTO LEX VAN ROSSEN t.a.v. NEXT Rossen, Lex van

“Eigenlijk is mijn favoriete band op London Calling altijd de laatste waarvan ik de bevestiging binnen heb dat ze komen spelen,“ zegt organisator en programmachef Ben Kamsma. “Het gaat om de verrassing, de opwinding van bands die onverwacht goed blijken.“

Sinds 1992 organiseert Kamsma in Amsterdam het halfjaarlijkse festival London Calling, gewijd aan alles wat nieuw en spannend is in de Britse popmuziek. Groepen als The Libertines, Bloc Party en Franz Ferdinand debuteerden op het festival, dat voor veel Engelse bands een poort naar de rest van Europa is gebleken. Komend weekend staan er groepen die al een zekere naam hebben, zoals The Futureheads en Dirty Pretty Things maar vooral veel onbekende nieuwkomers.

Hoe komt Kamsma aan zijn informatie? “Ik heb een bepaalde muzieksmaak en een netwerk van informanten. Mensen die werken bij repetitieruimtes, bijvoorbeeld. Vrienden en kennissen van mensen die in bands zitten. In het begin ging alles nog per telefoon. Eén gulden veertig per minuut. Met internet is dat nu een stuk makkelijker geworden.“

Kamsma begon London Calling op persoonlijk initiatief, toen hij zelf nog niet als programmeur bij Paradiso werkte. “Gewoon, zaal gehuurd en bands geboekt. Ik verbaasde me over het gebrek aan initiatief dat er was om bands uit Engeland te halen. Voor die muzikanten waren er maar weinig podia waar ze terecht konden. Toen ik hier kwam vond ik Amsterdam een saaie stad. Daarom ben ik zelf concerten gaan organiseren. Ik kocht platen en achterop de hoes stonden vaak adressen. Die schreef ik aan en daar werd op gereageerd. Zo heb ik Stereolab voor het eerst naar Amsterdam gehaald, en The God Machine. De groep Dodgy heeft gelijk maar hun videoclip in de Amsterdamse metro opgenomen.“

Gevestigde bands met lastige managers en luxe toerbussen zijn zeldzaam op London Calling, zegt Kamsma. “We proberen de lijnen kort te houden. Stap maar in het vliegtuig, dan regelen we een hotel. Alleen de groep komt over, niet alle mensen die er omheen hangen. Zodoende staan bands hier vaak op een interessant moment. Franz Ferdinand bijvoorbeeld, precies in de week dat hun single Take me out hoog in de Engelse hitparade binnenkwam.“

“In de Britse muzikantenwereld is London Calling een begrip geworden. We hebben de reputatie dat het leuk is om hier te spelen. The Kooks, The Mystery Jets, The Futureheads en Dirty Pretty Things zijn al behoorlijk grote namen. In Engeland spelen die niet meer zo gemakkelijk samen, maar bij ons zie je ze allemaal in één weekend.“

    • Jan Vollaard