Film Shooting Dogs in première in Rwanda

Kigali. In een voetbalstadion in de Rwandese hoofdstad Kigali is maandag de film Shooting Dogs in première gegaan, over de Rwandese genocide. Ondanks hevige regenval waren ruim 1.500 toeschouwers bij de vertoning aanwezig. ”Ik haat kapmessen. Ze herinneren me aan de pijn van een langzame dood, die mijn familieleden moesten doormaken”, verklaarde de overlevende Claudia Nyirumwiza na het zien van de film. Haar twee broers, haar zus en haar vader werden gedood bij het geweld in 1994, waarbij in totaal 800.000 Tutsi`s en gematigde Hutu`s werden vermoord door Hutu-milities. Shooting Dogs vertelt het verhaal van een priester en een leraar in Kigali. Ze zitten vast in een scholencomplex, dat wordt aangevallen door Hutu-milities als de VN-troepen zich terugtrekken. De film is vanaf zes april in Nederland te zien. De Rwandese president Paul Kagame verklaarde gisteren dat de film de herinnering aan de massamoord levend zal houden.