Festival weigert rappers om klap

De rappers Lange Frans en Baas B zijn op 5 mei niet welkom op muziekfestival Bevrijdingspop in Haarlem. De organisatie besloot de uitnodiging in te trekken naar aanleiding van de klap die Lange Frans afgelopen vrijdag tijdens een optreden aan een bezoeker uitdeelde.

Lange Frans Foto Jonathan Vos Lange Frans en Baas B geven vanavond een show in Het zuid-Plein Theater in Rotterdam. Door Jonathan Vos Vos, Jonathan

In reactie hierop weigert dj Giel Beelen Bevrijdingspop te presenteren. De dj van Radio 3FM liet dit vandaag in zijn uitzending weten. Hij verklaart zich solidair met de rapper.

Afgelopen vrijdag dook Lange Frans in een discotheek in Meppel het publiek in, nadat hij tijdens een optreden een ijsklontje tegen zijn hoofd gegooid kreeg. Hij sloeg een bezoeker van het concert en bood later op het podium zijn excuses aan. Maandagavond herhaalde hij in het televisieprogramma Barend en Van Dorp zijn verontschuldigingen, maar dit mocht niet baten. “Ons besluit is definitief“, verzekert een woordvoerder van Bevrijdingspop.

“Wij vinden het echt niet kunnen om je op een dergelijke manier uit te laten“, zegt voorzitter van Bevrijdingspop Marcel Sukel. “Zeker niet voor een ambassadeur van de vrijheid. Als helikopteract van de Bevrijdingsfestivals - en daarmee als spreekbuis van vrijheid en tolerantie - heb je een voorbeeldfunctie.“

De helikopteract wordt die dag ook in Almere, Utrecht en Amsterdam opgevoerd. Daar zijn de twee rappers nog wel welkom.

Bevrijdingspop wordt sinds 1980 op Bevrijdingsdag gehouden. “Vrijheid maak je met elkaar' is dit jaar thema. Het festival trekt de laatste jaren zo'n 150.000 bezoekers per keer.

Volgens Beelen heeft Lange Frans uitgebreid zijn excuus aangeboden. Bevrijdingsdag en bevrijding gaan ook over vergeving. “Mogen de Duitsers dan ook niet komen?“ vroeg Beelen zich af. Maar de organisatie van Bevrijdingspop houdt voet bij stuk.